E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24157
Lasīšanai: 4 minūtes

Sociālo palīdzību nodrošina pašvaldība, kurā ir deklarētā dzīvesvieta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2021
Marta

Labdien! Esmu 4 nepilngadīgu bērnu mamma. Visi esam pierakstīti Piltenē pie vecākiem. Bet faktiski dzīvojam Ventspilī. Ventspilī īrētajā dzīvoklī nav iespējas visiem kopā nekur pierakstīties. Vai tiešām līdz ar to man kā četru bērnu mammai nepienākas ne maznodrošinātā statuss, ne trūcīgā statuss? Domes dzīvokli mums arī nepiešķir, jo nav attiecīgā statusa.

A
atbild:
13. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikts, ka pienākums nodrošināt personai iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību ir pašvaldībai, kuras teritorijā ir deklarētā personas dzīvesvieta.

Ja personai objektīvu apstākļu dēļ nav deklarētās dzīvesvietas, pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā persona ir izvēlējusies dzīvesvietu, izvērtē personas materiālo situāciju un, ja nepieciešams, piešķir vienreizēju materiālu palīdzību, kā arī informē par to pašvaldību, kurā ir bijusi pēdējā personas deklarētā dzīvesvieta. Pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā ir bijusi pēdējā personas deklarētā dzīvesvieta, vai pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā persona ir izvēlējusies dzīvesvietu, ja personas pēdējo deklarēto dzīvesvietu nav iespējams noteikt, izvērtē iespēju sniegt personai psihosociālu palīdzību vai piešķirt atbilstošus sociālās palīdzības pabalstus vai trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu.

Lai novērstu risku, ka sociālās palīdzības pabalsts tiek izmaksāts vienam un tam pašam mērķim vai par to pašu periodu atkārtoti, pašvaldības sociālajam dienestam ir tiesības iegūt no personas iepriekšējās dzīvesvietas pašvaldības sociālā dienesta informāciju par saņemtās sociālās palīdzības veidu un apmēru, ja kāda no personām, kas dzīvo mājsaimniecībā, kura pieprasījusi sociālo palīdzību, pēdējo triju mēnešu laikā mainījusi deklarēto dzīvesvietu vai pastāvīgo dzīvesvietu.

Attiecīgi arī Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2021. gada 5. augusta saistošajos noteikumos Nr. 1 “Par pašvaldības sociālajiem pabalstiem un to piešķiršanas kārtību Ventspils valstspilsētā” noteikts, ka pašvaldības sociālie pabalsti tiek piešķirti personām, kuras savu dzīvesvietu ir deklarējušas Ventspils valstspilsētas administratīvajā teritorijā.

Vienlaikus noteikumos ir arī paredzēts, ka lēmuma pieņemšanai par sociālo pabalstu piešķiršanu mājsaimniecība var tikt apsekota dzīves apstākļu novērtēšanai un sociālās situācijas noskaidrošanai tās deklarētajā vai faktiskajā dzīvesvietā Ventspils valstspilsētas administratīvajā teritorijā.

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 1. pants noteic, ka likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Persona dzīvesvietu attiecīgajā adresē drīkst deklarēt, ja tiek izpildīts viens no Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. pantā minētajiem nosacījumiem, tostarp personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai attiecībā uz nekustamo īpašumu ir noslēgts īres vai nomas līgums.

Nepilngadīga bērna dzīvesvieta ir vecāku dzīvesvieta, ja vecāki nav deklarējuši viņa dzīvesvietu citur.

Ja jums ir īres līgums, izīrētājs nevar liegt deklarēties īrētā dzīvokļa adresē. Normatīvie akti īrniekiem arī nenosaka pienākumu saņemt īpašnieka piekrišanu, lai īrnieks deklarētos īrētajā dzīvoklī.

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības, proti, tas nekādi neapdraud īpašnieka īpašumtiesības un īrniekiem nedod tiesības uz šo īpašumu. Dzīvesvietas deklarēšana ir vajadzīga, lai persona nepieciešamības gadījumā būtu sasniedzama valsts un pašvaldības institūcijām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas