E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24146
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
3
3

Vai pilngadīgs bērns var pieskatīt nepilngadīgo

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2021
Kristīne

Dzīvoju viena ar diviem bērniem, vienu pilngadīgu, otru nepilngadīgu. Vai nepilngadīgo bērnu (14 gadi) var pieskatīt vecākā māsa (20 gadi), ja māte uz nedēļu dodas ceļojumā? Vai arī primārās tiesības ir tēvam, kurš ģimenē nedzīvo?

A
atbild:
10. septembrī, 2021

Civillikuma 178. pantā ir noteikts: “Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi.”

Proti, jums būtu jāinformē bērna tēvs par to, ka dodaties atvaļinājumā, un kopīgi jāvienojas par nepilngadīgā bērna pieskatīšanas variantiem.

Civillikuma 177. pantā ir noteikts: “Līdz pilngadības sasniegšanai (219. p.) bērns ir vecāku aizgādībā.

Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu. Ar tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu saprotama dzīvesvietas ģeogrāfiskā izvēle un mājokļa izvēle.”

Tātad primārais ir bērna vecāku pienākums rūpēties par nepilngadīgo bērnu, tas ir, ne tikai jums ka mātei, bet arī bērna tēvam.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par to, vai vecāka pilngadīga māsa var pieskatīt nepilngadīgo brāli, jāatsaucas uz Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta sesto daļu: “Vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.”

Tātad pilngadīgā māsa var pieskatīt brāli, tomēr par to būtu jāinformē arī bērna tēvs un jums pašai vēlreiz kā vecākam jāizvērtē situācija.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas