E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23820
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai atkal būs dīkstāves pabalsti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2021
Anna

Labdien. Mani interesē dīkstāves pabalsta aprēķins darbiniekam, ja 2021. gada rudenī atkal tiks izsludināts ārkārtas stāvoklis ar tirdzniecības veikalu pilnīgu slēgšanu. Situācija: darbinieks trīs gadus – līdz 2021. g. augustam nostrādājis tirdzniecības uzņēmumā kā pārdevējs, uzņēmums oficiāli maksājis par darbinieku visus nodokļus, arī kā uzņēmums ir nomaksājis visus attiecīgos nodokļus. Ārkārtas periodā, kad bija dīkstāve, darbinieks saņēma dīkstāves pabalstu, ko maksāja VID. Bet 2021. g. augustā uzņēmums slēgs šo veikalu un darbinieki tiks atlaisti (savstarpēji vienojoties). Ja darbinieks atradīs jaunu darbavietu cita uzņēmuma veikalā kā pārdevējs un uzsāks darbu septembrī, bet novembrī, piemēram, atkal tiks slēgti veikali un iestāsies ilgstoša dīkstāve, jaunajā uzņēmumā darbiniekam būs nostrādāti tikai 2 mēneši, kā tiks aprēķināts dīkstāves pabalsts šādā gadījumā? Vai aprēķinā tiks ievērtēti 6 mēneši līdz dīkstāves sākumam arī situācijā, ja ir mainījusies darbavieta? Vai tajā ietilps gan 2 mēneši jaunajā darbavietā (septembris, oktobris) + 4 iepriekšējā darbavietā (augusts, jūlijs, jūnijs, maijs), par kuriem ir oficiāli arī maksāti nodokļi, pirms uzsākts darbs jaunā darbavietā? P.S. Vadlīnijās par pabalstiem lasīju, ka cilvēki, kuri pēc bezdarbnieka perioda iestājas darba attiecībās un, pirms izsludina dīkstāvi, nostrādājuši tikai vienu mēnesi, vai tie, kuriem tā ir pirmā darbavieta dzīvē un tikai viens mēnesis darba stāžs – visi saņem dīkstāves pabalstu.


A
atbild:
02. augustā, 2021
LV portāls
Lidija Dārziņa

Ministru kabinetā 6. jūlijā izskatītajā Informatīvajā ziņojumā “Par Latvijas Covid-19 stratēģiju 2021. gada rudenim” ir izklāstīti vairāki scenāriji situācijai, ja šā gada rudenī saslimstība ar Covid-19 ievērojami pieaugs. Atkarībā no iespējamā saslimstības izplatības riska paredzētas rīcības un iespējamais ierobežojošo pasākumu kopums. Nozaru ministrijām līdz 2021. gada 1. augustam jāizvērtē nozaru kompetencē esošie epidemioloģiskās drošības protokoli, nepieciešamības gadījumā tie jāpilnveido, ņemot vērā pasākumus personām, kam ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, un personām, kam šādu sertifikātu nav, kā arī jāparedz rīcības plāni ārkārtējās situācijas gadījumā, ja Covid-19 izplatība sasniedz tādu līmeni, ka tiek apdraudēta sabiedrības drošība.

Pašreiz nav pieņemtu oficiālu lēmumu nedz par ārkārtas situācijas izsludināšanu, nedz par kādu atbalstu, kas būtu paredzēts šādai situācijai.

Iepriekš, kad Covid-19 izplatības dēļ tikai ierobežota uzņēmumu darbība un piešķirts atbalsts dīkstāvē, arī šie pasākumi tika vairākkārt mainīti un papildināti, pamatojoties uz aktuālo situāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas