E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23776
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kā maksāt nodokļus, ja blakus algas darbam ir citi neregulāri ienākumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2021
Anna

Labdien! Esmu pilna laika algots darbinieks, par mani tiek maksāti visi nodokļi. Papildus tam pāris reižu gadā (2–3) neregulāri sniedzu profesionālos pakalpojumus dažādās sfērās (tā teikt, haltūras: kādam kaut kur kaut ko palīdzēt, iesaistīties kādā projektā). Kā man visvieglāk šo darīt legāli? Vai ir jāreģistrējas kā pašnodarbinātajam ikreiz, kad jāizraksta rēķins? Vai varu izrakstīt rēķinu un nomaksāt X procentus, nereģistrējoties? Arī darījumu summas atšķiras, bet vidēji tie ir daži simti par katru projektu. Kā rīkoties, lai būtu visvieglāk un lieki neko nesarežģījot?

A
atbild:
19. augustā, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Par fiziskās personas saimniecisko darbību uzskata jebkuru darbību, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību.

Profesionālā darbība ir jebkura neatkarīga profesionālu pakalpojumu sniegšana ārpus darba tiesiskajām attiecībām, arī zinātniskā, literārā, pasniedzēja, aktiera, režisora, ārsta, zvērināta advokāta, zvērināta revidenta, zvērināta notāra, zvērināta mērnieka, zvērināta taksatora, mākslinieka, komponista, mūziķa, konsultanta, inženiera, zvērināta tiesu izpildītāja, grāmatveža vai arhitekta darbība.

Saimnieciskās darbības kritēriji:

Fiziskās personas darbību uzskata par saimniecisko darbību, ja tā atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums – trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados;
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personiskā īpašuma (personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu – mēbeļu, apģērba un citu lietu) atsavināšanas;
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Līdz ar to, ja fiziskās personas darbība atbilst minētajiem kritērijiem, tad saimnieciskā darbība ir jāreģistrē.

Ja pēc iedzīvotāju ienākuma nodokļa normatīvajiem aktiem cilvēkam būs jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam, tad cilvēks būs likuma “Par grāmatvedību” subjekts. Tādējādi jāievēro visas grāmatvedības reglamentējošo normatīvo aktu prasības attiecībā gan uz attaisnojuma dokumentu noformēšanu, gan to uzrādīšanu grāmatvedības reģistros.

Informācija par nodokļu režīmiem pieejama VID tīmekļvietnē: https://www.vid.gov.lv/lv/saimnieciskas-darbibas-veiceji

Ja cilvēks vienlaikus ir darba ņēmējs, kas saņem vismaz minimālo algu, un saimnieciskās darbības veicējs, un kā saimnieciskās darbības veicējam cilvēka ienākumi mēnesī ir vairāk nekā 500 eiro, tad šajā gadījumā viņam no saimnieciskās darbības ienākumiem jāveic VSAOI iemaksas = 31,07% no 500 un 10% no pārējās summas; ja mazāk par 500 eiro, tad 10% no visas summas.

Ja cilvēks, neregulāri sniedzot profesionālos pakalpojumus dažādās sfērās, noslēdz ar ienākuma izmaksātāju uzņēmuma līgumu, tad viņam nav obligāti jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam.

Ja cilvēks, noslēdzot uzņēmuma līgumu, nav reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, tad viņš ir uzskatāms par darba ņēmēju un šajā gadījumā darba devējam Valsts ieņēmumu dienestam jāiesniedz ziņas par personas nodarbinātību un no fiziskās personas ienākuma ir jāmaksā darbaspēka nodokļi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas