E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23755
Lasīšanai: 2 minūtes

Īpašumtiesību izmantošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2021
Marta

Labdien! Mans īpašums robežojas ar kaimiņīpašumu, kur notiek saimnieciskā darbība: automazgāšana. Īpašumu sadalošais žogs ir apmēram 3 m no maniem logiem. Savukārt automazgātuves īpašnieks otrpus žogam pretī logiem ir izveidojis “gaidīšanas vietu” ar galdiņu un krēsliem. Man ir jautājums par smēķēšanu: vai ir kādi ierobežojumi attiecībā uz smēķēšanu? Jo tagad vasarā, kad logi stāv vaļā un ir vēlme iegūt vēsumu, ja vējš ir no kaimiņu puses, tad visi dūmi tiek telpā un ir sajūta, ka atrodies smēķētavā.

A
atbild:
30. jūlijā, 2021

Vispirms norādām, ka ikviens privātīpašuma īpašnieks ir tiesīgs izmantot savu īpašumu un gūt no tā augļus (piem., nodarboties ar komercdarbību) pēc saviem ieskatiem, taču, ja minētā komercdarbība nelabvēlīgi ietekmē apkārtējo vidi un apdraud blakus esošo iedzīvotāju veselību, tad šādas darbības nav pieļaujamas. Apstāklis, ka auto mazgāšanas vietā ir ierīkota uzgaidāmā vieta, ir tikai loģisks, jo klientiem, kamēr to auto tiek apkopts, ir kaut kur jāuzturas. Smēķēšanas kārtību (vietu), privātīpašumā atrodoties ārpus telpām, īpašnieks var noteikt patstāvīgi, ņemot vērā ietekmi uz apkārtējo vidi un blakus esošo kaimiņu intereses. Vispirms jums būtu nepieciešams vērsties pie attiecīgā uzņēmuma ar lūgumu pārnest uzgaidīšanas vietu citā vietā vai aizliegt šajā vietā apmeklētajiem smēķēt (ierīkojot tam speciāli paredzētu vietu).

Gaisa kvalitātes kontroles noteikumu un to veikšanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2009. gada 3. novembra noteikumi Nr. 1290 “Noteikumi par gaisa kvalitāti”. Ja auto mazgāšanas uzņēmums jūsu lūgumu ignorē, tad jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā (ar motivētu iesniegumu), kā arī Veselības inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas