E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23744
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Iesāktās lietvedības nolēmuma pārsūdzēšana pēc Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2021
Liene

Pašvaldības administratīvā komisija 2020. gada jūlijā ar lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā ir uzlikusi man naudas sodu. Es esmu pārsūdzējusi minēto lēmumu tiesā, nosūtot sūdzību pašvaldības administratīvajai komisijai (saskaņā ar LAPK). Administratīvā komisija līdz šim brīdim nav nosūtījusi manu sūdzību tiesai, kā arī nav dzēsusi ierakstu Sodu reģistrā. Kā man rīkoties, lai administratīvā pārkāpuma lieta nonāktu līdz izskatīšanai tiesā un tiktu dzēsts ieraksts Sodu reģistrā? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
03. augustā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Līdz ar Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanos 2020. gada 1. jūlijā spēku zaudēja Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss.

Administratīvās atbildības likuma pārejas noteikumu 2. punkts noteic, ka procesuālās darbības, kas līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai uzsāktas saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, tiek arī pabeigtas kodeksā noteiktajā kārtībā. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normas piemērojamas līdz attiecīgās administratīvā pārkāpuma lietvedības stadijas pabeigšanai (lietvedība iestādē, tiesā vai izpilde).

Savukārt Administratīvās atbildības likuma pārejas noteikumu 5. punkts noteic, ka administratīvā pārkāpuma procesa ietvaros pieņemto nolēmumu, kura pārsūdzību šis likums turpmāk neparedz, var pārsūdzēt, ja nolēmums tiek pieņemts līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai.

Konkrētajā situācijā nav zināms, par kādu administratīvo pārkāpumu pašvaldības administratīvā komisija ir piemērojusi sodu, tomēr jāņem vērā, ka atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 36. pantam administratīvā pārkāpuma procesa ietvaros pieņemto nolēmumu var pārsūdzēt tikai tad, ja šāda iespēja tieši ir noteikta likumā. Ar jauno Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanos ievērojami samazinātas iespējas pārsūdzēt administratīvā pārkāpuma procesā iestādē pieņemtos nolēmumus tiesā.

Šāds tiesiskais regulējums administratīvo pārkāpumu lietās ieviests ar mērķi, lai procesā iesaistītās personas nepārsūdzētu jebkuru lēmumu, tādā veidā novilcinot procesa gaitu un nepamatoti noslogojot amatpersonas un tiesu.1

Ievērojot minēto, ja konkrētās pašvaldības administratīvā komisija ir pieņēmusi gala nolēmumu par soda piemērošanu pēc 2020. gada 1. jūlija, bet jaunais Administratīvās atbildības likums neparedz tiesības konkrēto nolēmumu pārsūdzēt tiesā, konkrēto nolēmumu nav iespējams pārsūdzēt tiesā, pat ja administratīvā pārkāpuma lietvedība ir uzsākta vēl saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu jeb pirms 2020. gada 1. jūlija. Tomēr arī šādā gadījumā jums bija jāsaņem kāda informācija par jūsu iesniegtās sūdzības virzību. Līdz ar to konkrētajā gadījumā iesaku vērsties attiecīgajā pašvaldības administratīvajā komisijā ar iesniegumu, lūdzot sniegt informāciju par jūsu iesniegtās sūdzības virzību.

1Armagana S. 5. nodaļa. Administratīvā pārkāpuma procesa pamatprincipi. Skaidrojumi. Grām.: Administratīvo pārkāpumu tiesības. Administratīvās atbildības likuma skaidrojumi. Sagatavojis autoru kolektīvs E. Danovska un G. Kūtra zinātniskajā redakcijā. Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2020, 175. lpp.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas