E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23709
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Kam jāveic daudzdzīvokļu mājas jumta remonts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2021
Līga

Labdien! Rīgas namu pārvaldnieka apsaimniekotai mājai tek jumts, kā dēļ ir bojāts mūsu dzīvoklis (lietus laikā tek griesti un ūdens tek pa elektorinstalācijas izvadiem; ūdens tek lampā). Divas reizes esmu vērsusies RNP ar iesniegumu un ziņojumu avārijas dienestam. RNP atbilde: “Pārvaldnieks mājas viļņotā lokšņu seguma nomaiņas darbus kā prioritāti iekļāvis Dzīvojamās mājas uzturēšanas darbu plānā kā piedāvājumu dzīvokļu īpašniekiem lēmuma pieņemšanai. Tā kā Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība nav pieņēmusi lēmumu par mājas jumta seguma nomaiņu, Pārvaldnieks nav atbildīgs par nokrišņu ūdens noplūdes radītajiem bojājumiem.” Pagaidām tiek piedāvāts tikai lokāls jumta remonts virs mūsu dzīvokļa, kas gan, kā vēstulē atzīst arī RNP, ilgtermiņā rezultātu nedos. Kādi ir pārvaldnieka pienākumi šādā gadījumā, kad jumta konstrukcija ir tik kritiskā stāvoklī? Un vai tad, ja dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība pieņemtu lēmumu par uzkrājuma palielināšanu, RNP būtu pienākums veikt jumta nomaiņu uzreiz vai arī tiktu gaidīti gadi, kad tiks savākts nepieciešamais uzkrājums?

A
atbild:
14. jūlijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants noteic, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par atsevišķu vai visu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību uzdošanu pārvaldniekam, kā arī dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas un maksāšanas kārtību un citiem jautājumiem, kurus dzīvokļu īpašnieku kopība noteikusi par tādiem, kas ietilpst vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopības kompetencē.

Dzīvokļu īpašniekiem ir jāsedz nepieciešamie apsaimniekošanas, pārvaldīšanas, remonta un citi izdevumi, kas saistīti ar kopīpašuma apsaimniekošanu. Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka ikvienam dzīvokļa īpašniekam ir pienākums:

  • piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā;
  • segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šā likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā;
  • pildīt dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtos lēmumus.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants noteic, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tajā skaitā ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. Ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistīti lēmumi dzīvokļu īpašumu mājā tiek pieņemti Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā.

Tikai dzīvojamās mājas īpašnieki var dot apsaimniekotājam uzdevumu salabot jumtu un piešķirt viņam attiecīgo finansējumu. Tas iespējams, gan palielinot maksājumus uzkrājuma fondā, gan kā vienreizējs dzīvokļu īpašnieku maksājums konkrētiem darbiem, gan kā kredīts bankā noteiktiem veicamajiem remonta darbiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas