E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23697
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Kā apsaimniekot māju, kas nav sadalīta dzīvokļu īpašumos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2021
Sabīne

Dzīvokļu īpašumos nesadalīta un ar dalītas lietošanas tiesībām neaprobežota daudzīvokļu dzīvojamā māja, tātad domājamo daļu statuss. Domājamo daļu īpašniekiem ir jāpieņem lēmums par apsaimniekošanu un pārvaldīšanu. Juristi komentē, ka šāds lēmums par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu ir jāpieņem saskaņā ar Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas likuma 5. panta 4. daļu. Savukārt šī likuma 4. daļa noteic, ka jāievēro tikai un vienīgi Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants, kurā noteikta dzīvokļu īpašnieku kopības kompetence, un 17. pants: dzīvokļu īpašnieku kopībai jāpieņem lēmums. Dzīvokļu īpašnieku kopības sastāvā ir visi attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki. Šeit veidojas pretruna un apburtais loks: kā var pieņemt lēmumu, ja dzīvokļi nav sadalīti dzīvokļu īpašumos (neatbilst šī likuma 2. p. 1. daļai un 3. p. 1. daļai), līdz ar to nav dzīvokļu īpašnieku kopības, lai nobalsotu pēc Dzīvokļa īpašuma likuma tik balsu, cik dzīvokļu īpašumu. Kā rīkoties, kādu balsošanas formulu izmantot?

A
atbild:
14. jūlijā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Jautājumā ietverts kļūdains apgalvojums, ka “šāds lēmums par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu ir jāpieņem saskaņā ar Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas likuma 5. panta 4. daļu. Savukārt šī likuma 4. daļa noteic, ka jāievēro tikai un vienīgi Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants”.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. panta 4. daļa nosaka: “Lēmumus, kas attiecas uz obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību nodrošināšanu kopīpašumā esošā dzīvojamā mājā – pārvaldīšanas uzdevuma uzdošanu, tā atsaukšanu, mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu līgumu slēgšanas noteikumiem, kā arī kārtību, kādā nosakāmi un maksājami obligātie izdevumi un atlīdzība par pārvaldīšanu, – pieņem, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumus par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanu, un tie ir saistoši ikvienam dzīvojamās mājas kopīpašniekam.”

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums dzīvojamās mājas pārvaldīšanas jautājumos pieļauj izmantot Dzīvokļu īpašuma likumā noteikto kārtību arī gadījumā, kad sadalīšana dzīvokļu īpašumos faktiski nav veikta. Attiecīgi, ja kopīpašniekiem piederošajām domājamajām daļām atbilst lietošanā nodots dzīvoklis, tad atbilstoši dzīvokļu skaitam, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto dzīvokļu īpašnieku kopības balsošanas kārtību, arī tiek pieņemti lēmumi. Precīzu atbildi konkrētajā situācijā var sniegt, tikai iepazīstoties ar ierakstiem zemesgrāmatā, noslēgto īpašuma lietošanas kārtību, ja tāda ir, tāpēc aicinu saņemt kvalificētu konsultāciju, iesniedzot pilnu informāciju par konkrēto gadījumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas