E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23667
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļi jāturpina maksāt arī tad, ja bērns par mācību praksi saņem atlīdzību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2021
Viktorija

Labdien! Mana māte kopš šī gada marta maksā alimentus. Mācos 2. kursā augstskolā, un vasaras periodā ir paredzēta divu mēnešu mācību prakse. Prakse ir oficiāli apmaksāta, pēc šīs prakses turpināšu mācības augstskolā. Vai māte turpmāk pārtrauks maksāt alimentus? Kā tas īsti notiek? Paldies!

A
atbild:
13. jūlijā, 2021

Civillikuma 179. panta pirmā daļa nosaka: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.”

Civillikums nav noteicis konkrētu vecumu, līdz kuram laikam bērna vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu. Praksē ir pieņemts, ka bērns, kas mācās un nav vecāks par 24 gadiem, un nestrādā algotu darbu, nespēj sevi apgādāt.

Kaut gan vasaras periodā par praksi tiek saņemta atlīdzība, mācību prakse ir mācību procesa sastāvdaļa un ietilpst izglītības programmā. Līdz ar to uzturlīdzekļu izmaksai ir jāturpinās arī mācību prakses laikā. Ja izglītības iegūšanas procesā uzsāksiet strādāt un saņemt darba algu, tad saskaņā ar iepriekš citēto Civillikuma normu uzskatāms, ka apgādājat sevi pats.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas