E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23639
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

SIA likvidācija un mantas sadale

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2021
Mārtiņš

Labdien! Esmu vienīgais īpašnieks SIA, kuru vēlos likvidēt (parādu nav, uzņēmums kopumā strādā ar peļņu). SIA pieder vairāki pamatlīdzekļi, un, cik saprotu, pēc uzņēmuma likvidēšanas uzņēmuma manta tiek sadalīta īpašnieku starpā. Tā kā es esmu vienīgais īpašnieks, vai visiem pamatlīdzekļiem vajadzētu nonākt manā īpašumā? Viens no SIA īpašumiem ir nekustamais īpašums: dzīvoklis, kuru SIA līdz šim izīrēja saimnieciskās darbības ietvaros, orientējošā tirgus vērtība šībrīža cenās ir ap 30 000 EUR. Kā notiek šāda īpašuma nodošana īpašniekam? Uz kāda pamata tiek sastādīts nostiprinājuma lūgums zemesgrāmatai? Kādi nodokļi un nodevas šādā gadījumā man būtu jāmaksā?

A
atbild:
08. jūlijā, 2021

Komerclikuma 112. panta 1. daļa noteic, ka pēc parādu nokārtošanas atlikušo sabiedrības mantu likvidatori sadala starp sabiedrības biedriem atbilstoši sabiedrības slēguma bilancē noteiktajām viņu ieguldījuma (kapitāla) daļām. Minētas normas 330. panta 2. daļa noteic, ka mantu drīkst sadalīt ne agrāk kā divus mēnešus no dienas, kad likvidācijas slēguma finanšu pārskats un sabiedrības atlikušās mantas sadales plāns ir nosūtīts dalībniekiem vai paziņojums par iespēju iepazīties ar tiem ir publicēts (ja likums prasa tā publicēšanu).

Tādējādi pēc likumā noteiktā termiņa notecējuma likvidators paraksta nostiprinājuma lūgumu par īpašumtiesību reģistrāciju uz dalībnieka vārda (pamatojoties uz mantas sadales plānu).  

Īpašumtiesību reģistrācijas procesā jums jārēķinās ar zvērināta notāra pakalpojumu izmaksām, nodevu apmēru par īpašuma tiesību reģistrāciju zemesgrāmatā nosaka Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumi Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā”. Kancelejas nodevu apmērs noteikts Zemesgrāmatu likuma 107. pantā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas