E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23529
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Zemes lietošanas tiesību apgrūtinājums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2021
Olga

Labdien! Pirms vairākiem gadiem pievienojām mūsu privātmāju pilsētas kanalizācijas tīklam. Līdz pilsētas kanalizācijas akai ir ap 70 metru, tā atrodas otrā ielas pusē. Zeme, gar kuru ir ielikta caurule, arī pieder mums, viss ir oficiāli noformēts. Tagad gribam pārdot to zemes gabalu, kuru šķērso mūsu kanalizācijas vads. Kā pareizi noformēt piekļūšanas tiesības ar jauno īpašnieku? Gribam pārdot ar nosacījumu, ka mūsu kanalizācija tur paliek un nepieciešamības gadījumā mēs varam piekļūt pie savas akas, kas arī atrodas uz tās zemes. Kā to pareizi noformēt, lai nerastos problēmas nākotnē?

A
atbild:
07. jūlijā, 2021

Īpašumam, kuru šķērso jūsu nama kanalizācijas sistēmas pieslēgums (caurule), ir jābūt reģistrētam kā apgrūtinājumam par labu jūsu īpašumam. Attiecībā uz piekļuves tiesībām minētajiem inženiertehniskajam komunikāciju tīklam īpašnieku starpā ir slēdzams līgums “par piekļuves tiesībām”. Ja par šādu līgumu puses vienoties nevar, tad piekļuves tiesības nostiprināmas servitūta ceļā (tiesas ceļā), minētais apgrūtinājums ir ierakstāms zemesgrāmatā.

Saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6. pantu ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniegšanu savā administratīvajā teritorijā organizē vietējā pašvaldība, konkrētāk – attiecīgs pašvaldības uzņēmums.

Tehniskās prasības kanalizācijas sistēmu izbūvei nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 327 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 223-15 “Kanalizācijas būves””, kuru 160. punktā noteikts – kanalizācijas sistēmu plānojumam un konstruktīvajiem risinājumiem jāatbilst būvnormatīvu prasībām.

Pašvaldību saistošajos noteikumos parasti ir norādīts: ja objektu nav iespējams tieši pievienot centralizētajiem ūdensvada un kanalizācijas tīkliem, uzņēmums, kas sniedz kanalizācijas pakalpojumu, ir tiesīgs atļaut pievienot objekta kanalizācijas izvadu, šķērsojot cita īpašnieka zemi. Taču šāda pievienošanās rakstiski ir jāsaskaņo ar pakalpojuma lietotāju un zemes īpašnieku, ir jābūt izstrādātam un apstiprinātam projektam un noformētam tīklu apkalpošanas robežu aktam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas