E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23525
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ko nozīmē “pieteikt noraidījumus” un “atzīt” prasību tiesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2021
Laura

Ko nozīmē jēdzieni “pieteikt noraidījumus” un “atzīt” prasību tiesā? Paldies!

A
atbild:
21. jūnijā, 2021

Civilprocesa ietvaros pusēm ir tiesības pieteikt noraidījumus (atbilstoši Civilporocesa likuma 74. pantam).

Tas nozīmē to, ka puses var noraidīt pieteiktos, piemēram, otras puses pieteiktos, pierādījumus.

Kriminālprocesa ietvaros atbilstoši Kriminālprocesa likuma 101., 405., 436., 4416.,454. pantam gan cietušajam, gan apsūdzētajam ir tiesības “pieteikt noraidījumus”.

Juristi savā darbā jēdzienu skaidrošanai izmanto dažādas skaidrojošas vārdnīcas. Vārds “noraidījums”, gramatiski tulkojot, nozīmē “atzīt par nepieņemamu (ko), vērsties (pret ko)”.

Likumā “Par tiesu varu” ir noteikti pamatprincipi, kurus tiesa ievēro savā darbā. Piemēram, likuma 2. pantā ir noteikts: “Katrai personai ir garantētas tiesības, lai uz pilnīgas līdztiesības pamata, atklāti izskatot lietu neatkarīgā un objektīvā tiesā, tiktu noteiktas šīs personas tiesības un pienākumi vai pret to vērstās apsūdzības pamatotība, ievērojot visas taisnīguma prasības.”

Tātad tas nozīmē: ja, iztiesājot lietu tiesā, viena puse sniedz pierādījumus, tad otrai pusei ir jābūt kompensējošām tiesībām, lai līdzsvarotu tiesvedības procesu, tā arī ir iespēja “pieteikt noraidījumus”.

Par jēdzienu “atzīt” Civilprocesa likuma 74. pantā ir noteikts: “Atbildētājs ir tiesīgs pilnīgi vai daļēji atzīt prasību, celt iebildumus pret prasību vai celt pretprasību.”

Tātad šajā gadījumā jāvērtē visa teikuma jēga un nozīme, proti, ja atbildētājs neatzīst prasību, tad viņam jāsniedz iebildumi vai arī ir iespēja celt pretprasību. Savs viedoklis ir jāpamato.

Civilprocess notiek pēc sacīkšu principa, proti, katra puse iesniedz savus pierādījumus.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 164. pantam, ja atbildētājs pilnībā atzīst prasību tiesā, tad pusēm ir iespēja slēgt izlīgumu (proti, izlīgt, vienojoties par strīda izšķiršanas nosacījumiem (izlīguma nosacījumiem), kompensācijām utt.).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas