E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23456
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā deklarēt bērnu, un kādu uzvārdu viņam dot

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2021
Ilze

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu: ja piedzimst bērns, bet viens vecāks ir deklarēts vienā Balvu pagastā, otrs – otrā Balvu pagastā, kur viņu var deklarēt? Vai abās vietās, vai arī jāizvēlas viena? Vai obligāti jābrauc uz pagastu deklarēt, vai arī to var izdarīt elektroniski? Ja tēvam uzvārds ir, piemēram, Ķirsis, mātei – Bērza-Ķirse, tad kuru uzvārdu var dot? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
16. jūnijā, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Adrese, kura norādīta dzimšanas reģistra ierakstā, reģistrējot bērna dzimšanu, uzskatāma par deklarēto dzīvesvietu, ja vienlaikus ar dzimšanas reģistrācijas faktu ir noteikts bērna tiesiskais statuss.

Ja dzīvesvieta dzimšanas reģistra ieraksta izdarīšanas brīdī nav zināma un netiek deklarēta, tad pēc bērna dzimšanas reģistrēšanas vienam no bērna vecākiem vai likumiskajam pārstāvim jāveic bērna dzīvesvietas deklarēšana.

Dzīvesvietas deklarēšana jāveic mēneša laikā, kopš bērns pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā. Tas ir obligāts pienākums, kuru visērtāk izpildīt, izmantojot e-pakalpojumu Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana.

To var izdarīt arī klātienē tajā pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, kuras administratīvajā teritorijā atrodas deklarējamā dzīvesvietas adrese. Par dzīvesvietas deklarācijas reģistrāciju klātienē ir jāveic samaksa, bet elektroniskā reģistrācija ir bez maksas.

Bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Tādējādi arī bērnam tiek piešķirts vecāku uzvārds. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, tad bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos piešķir tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecākiem par bērna vārdu un uzvārdu ir dažādi viedokļi un viņi nevar vienoties, tad vecāki var vērsties savas dzīvesvietas bāriņtiesā un lūgt, lai bērna vārdu un uzvārdu nosaka bāriņtiesa.

Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam nav iespējams piešķirt uzvārdu (dubultuzvārdu), kas veidots no abu vecāku uzvārdiem, ja vien šāds dubults uzvārds nav jau kādam no vecākiem. Jūsu gadījumā – mātes uzvārds ir Bērza-Ķirse, kas ir dubultuzvārds, kurā iekļauts arī bērna tēva uzvārds: bērnam var dot šādu uzvārdu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas