E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23450
Lasīšanai: 2 minūtes

Parāda atgūšanas izdevumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2021
Tatjana

Labdien! Man ir jautājums. Parādu piedziņas firma 8. jūnijā (ir zīmogs uz aploksnes) atsūtīja man vēstuli, ka man jāsamaksā 59 eiro, kas ietver 52 eiro firmai (“Baltcom”), un 7 eiro par parādu piedziņas pakalpojumiem. Līdz 7. jūnijam parāds 52 eiro apmērā tika dzēsts firmai “Baltcom”. Vai uzņēmumam par parādu piedziņu ir pamats prasīt no manis 7 eiro, ja vēstuli  (rēķinu) saņēmu pēc tam, kad tika veikta samaksa?

A
atbild:
06. septembrī, 2021

Nezinot visus ar lietu faktiskos apstākļus, varam sniegt vispārīgu atbildi, kā ir noteikts normatīvajā regulējumā.

2013. gada 29. janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi” nosaka:

Noteikumu 2.1. apakšpunkts nosaka: parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir tiesības no parādnieka pieprasīt, lai tas atlīdzinātu pamatotus parāda atgūšanas izdevumus, kas atbilst šādam pieļaujamajam apmēram:

2.1. par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā septiņus eiro.

3. Par neatlīdzināmiem parāda atgūšanas izdevumiem ir uzskatāmi izdevumi, kas parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam radušies, veicot šādas darbības parāda atgūšanai: 3.4. darbības, kas veiktas pēc tam, kad parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs vai kreditors no parādnieka saņēmis maksājumu par parāda atmaksu, izņemot gadījumus, kad parādnieks atmaksājis parādu, pirms parāda atgūšanas darbības sasniegušas parādnieku, bet parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs šīs darbības veicis, pirms tas vai kreditors saņēmis maksājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas