E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23418
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Patapinājumu kā saistību tiesību nenostiprina zemesgrāmatā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2021
Dana

Labdien! Esmu mājas kopīpašuma daļas īpašniece, ir zemes (kopīpašuma) patapinājuma līgums ar uzņēmumu uz 99 gadiem ar ierakstu zemesgrāmatā. Bet šo patapinājuma līgumu noslēdza SIA pirms īpašuma pārdošanas, un visi nopirka dzīvokļus ar šo nastu. Tagad SIA, kas patapināja mūsu zemi (kopīpašumu), ir iesākts maksātnespējas process. Ja uzņēmumu likvidēs, vai šis patapinājuma līgums zaudēs spēku? Ja jā, vai ieraksts zemesgrāmatā tiks dzēsts automātiski vai arī mums (mājas īpašniekiem) kaut kur jāvēršas?

A
atbild:
08. novembrī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts

Atbilstoši Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2012. gada 20. decembra lēmumam lietā Nr. SKC-2456/2012 patapinājumu kā saistību tiesību nevajag nostiprināt zemesgrāmatā, jo tas neattiecas uz Zemesgrāmatu likuma 31. pantā un 44. pantā minētajām tiesībām, kurām ir sakars ar nekustamo īpašumu. Patapinājuma līguma ierakstīšana zemesgrāmatā Civillikuma 1477. panta izpratnē nav nepieciešama, jo tā nerada tiesiskas sekas, tostarp neiegūst saistošu spēku attiecībā pret trešajām personām.

Tādējādi secināms, ka jūsu gadījumā patapinājuma līgums ir reģistrēts zemesgrāmatā pirms šī minētā lēmuma. Ņemot vērā, ka maksātnespējas process vēl nav pabeigts, aicinām vērsties pie attiecīgā SIA maksātnespējas administratora ar lūgumu parakstīt kopēju nostiprinājuma lūgumu par minētā patapinājuma līguma ieraksta dzēšanu zemesgrāmatā. Pats ieraksts zemesgrāmatā netiks dzēsts, tādēļ jums (mājas/zemes īpašniekiem) ir jāvēršas tiesā ar pieteikumu par attiecīgā zemesgrāmatas ieraksta dzēšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas