E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23384
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Prasības bērnudārziem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2021
Dana

Rīgas pašvaldības bērnudārzā no būvniecības pārvaldes atnāca vēstule, ka jāveic demontāža visām smilšu kastēm, jo kastes ir sliktā stāvoklī. Vadītāja pateica, ka finansējuma jaunām kastēm nav, ja vecāki vēlas, lai paši finansē šo pasākumu. Vai tas ir normāli? Vai tiešām vecākiem tagad viss no savas kabatas jāapmaksā? Vai kāds normatīvais akts nenoteic, kādai jābūt bērnudārza teritorijai un aprīkojumam?

A
atbild:
05. jūlijā, 2021

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) 2013. gada 17. septembra noteikumu Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” 16. punktu, ja pakalpojuma sniedzēja valdījumā ir teritorija, viņš nodrošina tās piemērotību bērnu aktivitātēm un atbilstību bērnu drošībai. Teritorijā ierīko rotaļu un sporta zonu un saimniecības zonu. (MK 14.07.2015. noteikumu Nr. 404 redakcijā.) Saskaņā ar noteikumu Nr. 890 16. punktu:

16.1 Teritorija, kurā uzturas bērni, atbilst šādām prasībām:

16.1 1. tā ir iežogota un sakopta;

16.1 2. ja teritorijā ir ūdenstilpes, tās ir iežogotas vai norobežotas;

16.1 3. teritorijas apzaļumošanai nav izmantoti augi, kas ir bīstami cilvēka veselībai, kā arī augi ar dzelkšņiem un indīgām daļām;

16.1 4. tajā nodrošina pirmsskolas vecuma bērniem atbilstošu un drošu spēļu laukumu vai sporta aprīkojumu un segumu, kā arī var ierīkot smilšu kasti, kuru pārklāj laikā, kad bērni to nelieto. Smiltis kastē nomaina reizi gadā – pavasarī.

Tādējādi, no minētās normas secināms, ka smilšu kastes ierīkošana ir brīvprātīga aktivitāte, ko bērnudārza uzturētājs ir tiesīgs realizēt, taču šī norma nav obligāts priekšnosacījums. Izveidot smilšu kasti par vecāku līdzekļiem var tikai un vienīgi uz brīvprātības principa pamata.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas