E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23372
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
1
2
1

Par krāpšanu ir paredzēta atbildība Krimināllikumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2021
Sanita

Labdien! Vai personas parakstīts papīra formāta līgums ar atpakaļejošu datumu (savu vienpusēju interešu panākšanai) ir uzskatāms par krāpniecību un šajā gadījumā rakstāms iesniegums policijai, pamatojoties uz Krimināllikuma 177. pantu? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
14. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Krimināllikuma 1. panta pirmajai daļai pie kriminālatbildības saucama un sodāma tikai tāda persona, kura ir vainīga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, tas ir, kura ar nodomu (tīši) vai aiz neuzmanības izdarījusi Krimināllikumā paredzētu nodarījumu, kam ir visas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

Ja jums ir aizdomas, ka, iespējams, ir noticis noziedzīgs nodarījums, Krimināllikuma 177. panta pirmajā daļā paredzētais nodarījums – krāpšana –, tad jums ir tiesības vērsties Valsts policijā.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 6. pantam amatpersonai, kura pilnvarota veikt kriminālprocesu, ikvienā gadījumā, kad kļuvis zināms kriminālprocesa uzsākšanas iemesls un pamats, ir pienākums savas kompetences ietvaros uzsākt kriminālprocesu un novest to līdz Krimināllikumā paredzētajam krimināltiesisko attiecību taisnīgam noregulējumam.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 370. pantu kriminālprocesu var uzsākt, ja pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums, kā arī gadījumos, ja ziņas satur informāciju par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu un tās ir iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm.

Tātad, lai krāpšanu kvalificētu pēc Krimināllikuma 177. panta pirmās daļas, nepieciešams konstatēt šī noziedzīgā nodarījuma sastāvu, ko attiecīgi veic policija likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas