E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23353
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
3
2
3

PSRS laikā laulībā iegūto uzvārdu persona varēja saglabāt

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2021
Tatjana

Labdien! Šķirot laulību (LR PSRS laikā), tiesas lēmumā ierakstīts – piešķirt laulātajiem pirmslaulības uzvārdus. Vai dzimtsarakstu nodaļai vai bijušajai sievai bija tiesisks pamats atstāt vīra uzvārdu un mēnesi pēc tiesas reģistrēt bijušās sievas ārpuslaulības bērnu bijušā vīra uzvārdā? Paldies!

A
atbild:
09. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste
Tieslietu ministrija
Kristīne Hibnere, Dzimtsarakstu nodaļas juriste

PSRS laikā kārtību attiecībā uz laulības šķiršanu noteica ar PSRS Augtākās Padomes 1968. gada 27. jūnija likumu apstiprinātie “PSR Savienības un savienoto republiku laulības un ģimenes likumdošanas pamati” (turpmāk – Laulības un ģimenes likumdošanas pamati) un ar 1969. gada 18. aprīļa likumu apstiprinātais “Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas laulības un ģimenes kodekss” (turpmāk – kodekss). Kārtību, kā veicama laulības šķiršanas reģistrācija uz tiesas sprieduma pamata, noteica ar Latvijas PSR Ministru Padomes 1969. gada 12. decembra lēmumu Nr. 578  apstiprinātā “Instrukcija par civilstāvokļa aktu reģistrācijas kārtību Latvijas PSR” (turpmāk – instrukcija).

Instrukcijas 62. punkts noteica, ka laulības šķiršanu reģistrē civilstāvokļa aktu reģistrācijas nodaļa (birojs) pēc abu vai viena laulātā pieteikuma, pamatojoties uz likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu par laulības šķiršanu.

Ja laulības šķiršanu reģistrē tikai pēc viena laulātā pieteikuma, laulība ir izbeigta, tomēr otrs laulātais nav tiesīgs reģistrēt jaunu laulību, kamēr viņš nav saņēmis laulības šķiršanas apliecību.

Laulība ir izbeigta no brīža, kad pirmais no laulātajiem reģistrējis laulības šķiršanu civilstāvokļa aktu reģistrācijas iestādē.

Laulības un ģimenes likumdošanas pamatu 14. pants un kodeksa 42. pants noteica, ka laulātais, kas, stājoties laulībā, savu uzvārdu mainījis, ir tiesīgs arī pēc laulības šķiršanas saukties šai uzvārdā, vai arī viņam pēc viņa prasības tiek piešķirts pirmslaulības uzvārds. Līdz ar to persona varēja izvēlēties, vai pēc laulības šķiršanas saglabāt uzvārdu, kas iegūts, noslēdzot laulību, vai atgūt pirmslaulības uzvārdu.

Attiecīgi gala dokuments, kurš apliecināja laulības šķiršanas faktu, kā arī to, kāds uzvārds personai ir pēc laulības šķiršanas, bija civilstāvokļa aktu reģistrācijas iestādes izdota šķiršanas apliecība. Līdz ar to šķirtajai sievai bija tiesisks pamats atstāt laulības laikā iegūto uzvārdu un reģistrēt šo uzvārdu arī bērnam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas