E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23281
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kā amatpersonai deklarācijā jānorāda savas parādsaistības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2021
Kristine

Man ir jautājums par amatpersonu deklarāciju. Tajā ir punkts, kurā amatpersonai jānorāda savas parādsaistības saskaņā ar likumu, kas noteic, ka jānorāda tās saistības, kuru summa pārsniedz 20 mēnešalgas, respektīvi, saistības, kuras nepārsniedz šo slieksni, nebūtu jānorāda, bet VID šogad apgalvo pretējo, ka esot jānorāda pilnīgi visas saistības, ja to kopsumma pārsniedzot 20 mēnešalgas, kaut gan vēl 2019. gada metodiskajos materiālos bija manā ieskatā pareizi izskaidrots likums. Kā rīkoties?

A
atbild:
26. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts amatpersonas deklarācijas iesniegšanas un aizpildīšanas kārtība ir noteikta likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” un Ministru kabineta (MK) 2002. gada 22. oktobra noteikumos Nr. 478 “Kārtība, kādā aizpildāmas, iesniedzamas, reģistrējamas un glabājamas valsts amatpersonu deklarācijas un aizpildāmi un iesniedzami valsts amatpersonu saraksti”.

Likuma 24. panta (“Deklarācijā norādāmā informācija”) pirmās daļas 10. punktā noteikts, ka deklarācijā valsts amatpersona norāda informāciju par savām parādsaistībām, kuru apmērs pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, norādot šo parādsaistību apmēru un attiecīgi parādnieku vai kreditoru.

MK noteikumos Nr. 478 noteikts:

  • aizpildot deklarācijas publicējamo daļu, deklarācijas iesniedzējs, norādot informāciju par savām parādsaistībām, kuru summa pārsniedz 20 Ministru kabineta noteiktās minimālās mēnešalgas, sniedz ziņas tikai par katras parādsaistības summu naudas izteiksmē attiecīgajā valūtā. Summu norāda arī ar vārdiem;
  • aizpildot deklarācijas nepublicējamo daļu, deklarācijas iesniedzējs, norādot informāciju par savām parādsaistībām, kuru summa pārsniedz 20 Ministru kabineta noteiktās minimālās mēnešalgas, sniedz ziņas par katras parādsaistības apmēru attiecīgajā valūtā un to personu identifikācijas datiem, kuras deklarācijas iesniedzējam izsniegušas aizdevumus.

Likumā nav teikts, kā jūs rakstāt, “ka jānorāda tās saistības, kuru summa pārsniedz 20 mēnešalgas”, kas it kā vedinātu domāt, ka jānorāda tikai šīs parādsaistības.

Valsts ieņēmumu dienesta videoseminārā (23. februārī) “Valsts amatpersonas deklarācija: aizpildīšana un biežāk pieļautās kļūdas” tika skaidrots: piemēram, ja ir vairāki kredīti, kuri katrs atsevišķi nepārsniedz 8600 eiro [20 minimālās mēnešalgas pagājušogad], bet kopā pārsniedz, tad visi kredīti jānorāda deklarācijā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas