E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2328
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība

Par četrpadsmitgadīgu bērnu ceļošanu vieniem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2013
Ilze

Labdien! Divi draugi (14 un 13 gadi) divatā šovasar nolēmuši ceļot ar velosipēdiem pa Kurzemi. Laiks - 2-3 dienas, nakšņošana - kempingā, viesu mājā. Velosipēda vadītāja apliecības ir. Tomēr man ir zināms nemiers, ka viņiem to gadu vēl par maz, lai dotos šādā braucienā bez pieaugušā. Palīdziet, lūdzu, ar likumisko bāzi manu argumentu pamatošanai, kāpēc neļaut braukt un kāda ir atbildība. Paldies!

A
atbild:
14. maijā, 2013
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Sindijs Logins, Bērnu tiesību aizsardzības departamenta galvenais inspektors

Sasniedzot divpadsmit gadu vecumu, bērni drīkst patstāvīgi piedalīties satiksmē ar velosipēdu, ja viņiem ir vadītāja apliecība. Tomēr šajā gadījumā ir jāievēro arī virkne citu normatīvo aktu.

Vispirms - Bērnu tiesību aizsardzības likums, kura 59.pants noteic, ka bērnu, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu un atrodas sabiedriskā vietā bez vecāku, aizbildņa, audžuģimenes vai viņu pilnvarotas pilngadīgas personas uzraudzības nakts laikā, policijas darbinieki nogādā policijas iestādē.

Par nakts laiku šā panta izpratnē uzskatāms laiks no pulksten 22.00 līdz 6.00 (ja attiecīgā pašvaldība attiecībā uz šo laiku nav noteikusi stingrākus ierobežojumus).

Tas nozīmē, ka zēnu atrašanās nakts laikā bez pilngadīgas personas uzraudzības ir nelikumīga. Galvenokārt tas ir svarīgi bērnu drošības apsvērumu dēļ, un šādu aizsardzību paredz arī citi normatīvie akti.

Civillikuma 177.pantā noteikts, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā, bet rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi un uzraudzību. Savukārt bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu.

Tātad – vecāki ir pilnā mērā atbildīgi par bērnu drošību. Ceļošana (un nakšņošana) bez pieaugušo uzraudzības ir reāli draudi bērnu drošībai – gan no trešajām personām, gan riskantiem apstākļiem, piemēram, peldēšanās ūdenstilpnē.

Jāatceras, ka gadījumā, ja policija fiksē faktu, ka bērni līdz 16 gadu vecumam ir bez uzraudzības, tad noteikti izvērtē, vai ir pārkāpuma sastāvs un nepieciešamība uzsākt administratīvo lietvedību.

Atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksa 173.pantam vecākus var sodīt par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu, izsakot brīdinājumu vai uzliekot naudas sodu līdz simt latiem. Par tādu pašu nodarījumu, ja tā rezultātā bērns vecumā līdz 16 gadiem izdarījis sīko huligānismu vai lietojis narkotiskās, vai psihotropās vielas, vai atradies dzērumā, vecākiem vai personām, kas viņus aizstāj, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no piecdesmit līdz simt piecdesmit latiem. 

Tātad - lai zēni savu plānu varētu īstenot, viņiem nepieciešams ceļabiedrs – kāds no vecākiem vai cita pilngadību sasniegusi persona, kuru vecāki ir akceptējuši kā pavadoni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas