E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23273
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Vai transportlīdzekli var novietot stāvēšanai pie svešas daudzdzīvokļu mājas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2021
Marita Selga

Mūsu 12 dzīvokļu nama pagalmā katru dienu novieto savu 7 tonnas smago auto šajā namā nedzīvojoša persona. Vai kāds normatīvais akts aizsargā namā iedzīvotāju intereses?

A
atbild:
03. septembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Ceļu satiksmi reglamentē Ceļu satiksmes likums un Ceļu satiksmes noteikumi (CSN).

Vispārīgi CSN 114. punkts noteic, ka transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana atļauta ceļa labajā pusē iespējami vairāk pa labi uz nomales, bet, ja tās nav, – brauktuves malā vietās, kur ir iespējams piebraukt, nepārkāpjot šo noteikumu prasības. Ja brauktuves malā ir izveidoti šim nolūkam paredzēti paplašinājumi, transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana atļauta šajos paplašinājumos. Kā iepriekš LV portālam norādījis zvērināts advokāts Jānis Muižnieks, šī norma nozīmē arī to, ka transportlīdzekļiem ir aizliegts apstāties un stāvēt zaļajā zonā.

CSN 141. punkts paredz, ka transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamajās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transport­līdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu. CSN 144. punktā noteikts, ka attiecīgā prasība attiecas arī uz daudzdzīvokļu namu pagalmiem.

Vienlaikus CSN 121.4. punkts paredz: ja ar ceļa zīmēm vai ceļa apzīmējumiem nav noteikts citādi, apstāties un stāvēt aizliegts arī vietās, kur attālums starp brauktuves nepārtraukto ceļa apzīmējuma līniju, sadalošo joslu vai pretējo brauktuves malu un apturētu transportlīdzekli ir mazāks par 3 m.

Ja pagalmā 7 tonnu smagais kravas automobilis novietots, ievērojot iepriekšminētās prasības, un pagalmā nav ceļa zīmes vai ceļa apzīmējumi, kas aizliedz apstāties un stāvēt kravas automobilim, tad šā transportlīdzekļa vadītājam ir tiesības transportlīdzekli novietot stāvēšanai. Proti, tāda normatīvā regulējuma, kas daudzdzīvokļu māju pagalmā liegtu iebraukt transportlīdzekļiem, kuri nav pašu iedzīvotāju privātie auto, nav. Taču par to ir tiesīgi lemt paši dzīvokļu īpašnieki.

Lai uzstādītu ceļazīmes zemesgabalā, kas kopīpašumā pieder dzīvokļu īpašniekiem, kopsapulcē “par” ceļazīmju uzstādīšanu jānobalso trīs ceturtdaļām dzīvokļu īpašnieku (vai pilnvaroto personu, bet ne īrnieku), sagatavojot parakstītu protokolu. Savukārt, lai saņemtu saskaņojumu zīmes uzstādīšanai, Latvijas valsts ceļu (LVC) Satiksmes organizācijas uzraudzības daļā ir jāiesniedz iesniegums, dzīvokļu īpašnieku kopsapulces protokola kopija, satiksmes organizācijas shēma un zemesgrāmatas apliecības kopija.

Ja daudzdzīvokļu mājas kopīpašnieki vienlaikus nav zemes, uz kuras atrodas daudzdzīvokļu māja, īpašnieki, tad, pamatojoties uz mājas kopīpašnieku lūgumu, LVC Satiksmes organizācijas uzraudzības daļā vēršas zemes īpašnieks vai viņa pilnvarota persona.

LVC mājaslapā norādīts, ka dokumenti iesniedzami Torņa ielā 7/9, 102. vai 104. kab., Rīgā, LV-1050. Pieņemšanas laiki: otrdienās no 15.00 līdz 17.00, piektdienās no 9.00 līdz 11.00 (tālrunis: 67036405). Tāpat tīmekļvietnē norādīts, ka par saskaņojumu nav jāmaksā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas