E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23216
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Uzturēšanās atļauja Krievijas pilsonim kā Latvijas pilsoņa laulātajam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2021
Nikija

Labdien! Konkrētu informāciju neatradu. Esmu Latvijas pilsone un vēlos stāties laulībā ar Krievijas pilsoni, kurš turpmāk grib palikt uz dzīvi Latvijā, protams, atrast darbu un pēc noteikta laika iegūt arī pilsonību. Lai saņemtu termiņuzturēšanās atļauju, ir jāiesniedz dokuments, kas apliecina nepieciešamo mēneša iztikas nodrošinājumu, kā arī sapratu, ka nepieciešamā summa ir 500 eiro. Ja tas ir sakarā ar laulību un izdevumus, kā arī apgādi ar dzīvesvietu uzņemas viena atbildīgā persona, kā arī skaitās, ka līdzekļu apmērs būs kā uz ģimeni, vai arī tādā gadījumā uz šo vienu cilvēku, kurš vēlas iegūt uzturēšanās atļauju, ir nepieciešams nodrošināt 500 eiro? Cik lieliem jābūt apgādnieka/laulātā ienākumiem, lai skaitītos, ka viņš ir spējīgs apgādāt sevi un laulāto, kamēr apgādājamais nav sācis strādāt, un uz šāda veida iesniegumu atbilde būtu pozitīva? Un vai to ir iespējams vispār saņemt, ja Krievijas pilsonis būs tikai pirmo reizi ieceļojis Latvijā? Gribētos uzzināt, vai ir iespējams arī to visu paveikt vienas vīzas darbības laikā, ja vīza ir izsniegta uz 90 dienām. Jo atgriezties pēc tam Krievijā cilvēkam nav vēlēšanās. Būšu pateicīga, ja varēsiet sniegt atbildi uz manu jautājumu, jo, rokoties daudzajos likumos, patstāvīgi informāciju atrast nebiju spējīga.

A
atbild:
18. jūnijā, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Vēršam uzmanību, ka sākumā ir jāreģistrē laulība, lai jūsu topošais vīrs vispār varētu saņemt uzturēšanās atļauju kā Latvijas pilsoņa laulātais. Proti, uzturēšanās atļaujas saņemšanas tiesiskais pamats Latvijā ir darba tiesiskās attiecības, mācības, īpašumtiesības (ārvalstniekam Latvijā pieder īpašums) un ģimenes apvienošana.

Informāciju par to, kādi dokumenti ir nepieciešami laulības reģistrācijai Latvijā ar Krievijas pilsoni, var atrast šeit. Savukārt par laulības reģistrēšanu ārvalstīs jums ir jāinteresējas konkrētās valsts kompetentajā iestādē.

Lai persona saņemtu uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā sakarā ar ģimenes apvienošanu kā Latvijas pilsoņa laulātais, viņai jāuzrāda Latvijas Republikā atzīts derīgs ceļošanas dokuments un jāiesniedz šādi dokumenti:

Pirms iepriekšminēto dokumentu iesniegšanas uzaicinātājam (jums kā Krievijas pilsoņa sievai) Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) jāapstiprina izsaukums. Sīkāku informāciju par izsaukumu var meklēt PMLP mājaslapā. Jūs kā uzaicinātāja (fiziska persona) varat vērsties jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā, kurā, noformējot izsaukumu, būs:

  • jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (ja izsaukumu noformē laulātajam, uzaicinātājs iesniedz sava personu apliecinoša dokumenta kopiju, uzrādot oriģinālu);
  • jāsniedz informācija par savu tālruņa numuru vai cita informācija (piemēram, elektroniskā pasta adrese), kas nodrošina saziņas iespējas;
  • jāsniedz ziņas par ārzemnieku: vārds (vārdi) un uzvārds latīņalfabētiskajā rakstībā, kā norādīts ārzemnieka ceļošanas dokumentā, valstiskā piederība; dzimums; dzimšanas datums; dzimšanas vieta; dzīvesvietas adrese ārzemēs; paredzamā uzturēšanās vieta Latvijas Republikā; uzturēšanās mērķis un laiks Latvijas Republikā;
  • jāsamaksā valsts nodeva.

Izsaukumu pieteikumu iesniegšana var notikt arī elektroniski, izmantojot elektronisko pakalpojumu “Ielūguma vai izsaukuma apstiprināšana vīzas vai uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai Latvijas Republikā” portālā latvija.lv.

PMLP amatpersona lēmumu par izsaukuma apstiprināšanu pieņem divu darba dienu laikā pēc izsaukuma apstiprināšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas. Ja lēmuma pieņemšanai nepieciešama papildu pārbaude, amatpersona par to informē uzaicinātāju un lēmumu pieņem 10 darba dienu laikā.

Tāpat jūsu laulātajam ir tiesības vērsties Latvijas vēstniecībā Krievijā un iesniegt dokumentus termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai uz vienu gadu. Beidzoties šim termiņam, var pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju uz četriem gadiem, bet pēc tam – pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Proti, atbilstoši Imigrācijas likuma 25. panta pirmajai daļai ārzemnieks, kurš ir Latvijas pilsoņa vai Latvijas nepilsoņa laulātais, ir tiesīgs pieprasīt:

  • pirmo reizi iesniedzot dokumentus – termiņuzturēšanās atļauju uz vienu gadu;
  • otro reizi iesniedzot dokumentus – termiņuzturēšanās atļauju uz četriem gadiem;
  • trešo reizi iesniedzot dokumentus – pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Kā norādīts PMLP mājaslapā, termiņuzturēšanās atļauja ir dokuments, kas dod tiesības ārvalstniekam uzturēties Latvijā noteiktu laiku, pastāvīgās uzturēšanās atļauja – pastāvīgi.

Latvijas vēstniecībā Krievijā iesniegtie dokumenti tiek nosūtīti PMLP, kas tos izskata 30 dienu laikā.

Tas gan nenozīmē, ka iepriekš norādītajā termiņā PMLP vienmēr tiek pieņemts pozitīvs lēmums. Proti, ja nepieciešami papildu dokumenti vai papildu informācijas noskaidrošana, izskatīšanas termiņu var pagarināt līdz četriem mēnešiem. Kad pieņemts pozitīvs lēmums, vēstniecībā jāsaņem ilgtermiņa vīza, lai varētu ieceļot Latvijā un vērsties PMLP uzturēšanās atļaujas kartes noformēšanai.

Ja dokumentus kārtosiet Krievijā, visprecīzāko informāciju jūs varat saņemt tieši Latvijas vēstniecībā Krievijā (kontaktinformāciju var meklēt šeit).

Sīkāku informāciju par uzturēšanās atļaujām var meklēt PMLP mājaslapā vai zvanot/rakstot PMLP (kontaktinformācija šeit).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas