E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23215
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

No 1. jūlija mainīsies sociālo iemaksu maksāšanas kārtība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2021
Linda

Labdien! Strādāju oficiālā darbavietā, bet paralēli vēlos būt pašnodarbinātā, taču darba devējs apgalvo, ka tādā gadījumā nevar par mani maksāt nodokļus, ka tad jāskaita pilnā alga manā kontā un visi nodokļi jāmaksā man pašai. Lasīju līdzīgu atbildi šeit: tur bija teikts, ka nekas tādā gadījumā nemainās. Kā tad īsti ir?

A
atbild:
17. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai sniegtu atbildi, būtu nepieciešama konkrētāka informācija. Jāzina, kad reģistrēsiet saimniecisko darbību/ kļūsiet par pašnodarbināto, kādus ienākumus no saimnieciskās darbības plānojat gūt, kāda ir alga (bruto) tagad. No situācijas izklāsta nav arī saprotams, par kādu pilno algu ir runa.

No šā gada 1. jūlija likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz minimālās obligātās iemaksas, ko par katru sociāli apdrošināmo personu jāveic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Minimālo iemaksu objekts ir trīs minimālās algas – 1500 eiro ceturksnī (500 eiro mēnesī).

Līdz 30. jūnijam patiešām nekas nemainās. Pašnodarbinātais, kura ienākumi mēnesī ir 500 eiro un vairāk, veic sociālās iemaksas (pašnodarbinātā likme ir 31,07%) vismaz no 500 eiro. Ja ienākums ir mazāks par 500 eiro mēnesī, jāveic iemaksas tikai pensiju apdrošināšanai 5% apmērā.

Savukārt no 1. jūlija pašnodarbinātajam, kura ienākums mēnesī ir mazāks par 500 eiro, iemaksas pensiju apdrošināšanai ir 10%. Taču tā nav galvenā izmaiņa.   

Likums no 1. jūlija noteic: ja darba ņēmējam deklarētais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir mazāks par trim minimālajām mēneša darba algām, obligātās iemaksas no starpības starp triju minimālo mēneša darba algu apmēru un deklarēto obligāto iemaksu objektu no saviem līdzekļiem veic darba devējs.

Ja darbiniekam bruto alga ir vismaz minimālā (500 eiro mēnesī), tad tā arī ir iemaksu alga, kas ir pietiekama, lai izpildītu likuma prasību, un darba devējam neradīsies nekāds papildu pienākums saistībā ar minimālajām sociālajām iemaksām.

Likumā ir noteiktas daudzas iedzīvotāju grupas, uz kurām neattieksies prasība par minimālajām iemaksām.

Obligātās iemaksas, tāpat kā pašreiz, arī pēc 1. jūlija jāveic pašnodarbinātajam. Ja pašnodarbinātā ienākums mēnesī ir 500 eiro un vairāk, jāveic iemaksas (31,07%) vismaz no 500 eiro. Ja ienākums ir mazāks par 500 eiro mēnesī, pašnodarbinātais maksā 10% pensiju apdrošināšanai.

Ja darbiniekam alga (bruto) būs mazāka par 500 eiro mēnesī un viņš vienlaikus būs arī pašnodarbinātais, tad abu veidu ienākumi un aprēķinātais obligāto iemaksu objekts tiks saskaitīti kopā un ņemti vērā, aprēķinot minimālās obligātās iemaksas.

Ja darba ņēmējam, kas vienlaikus ir arī pašnodarbinātais, abās ienākumu gūšanas vietās ienākumi ir nelieli un līdz iemaksu objekta minimumam – 500 eiro – kādas summas pietrūks, tad šī iemaksu starpība būs jāpiemaksā. Un tas būs jādara darba devējam par savu darbinieku, kurš paralēli ir arī pašnodarbinātais.

Informāciju par nodokļu izmaiņām varat izlasīt Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas