E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23197
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
5
5

Kādi normatīvi regulē pārvaldnieka izrakstītos rēķinus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2021
Ļubova

Labdien! Dzīvokļa īpašuma likums paredz, ka faktiski dzīvokļu īpašnieki (tostarp tie, kas nav pārņēmuši māju pārvaldībā) var izlemt jebkuru jautājumu. Taču prakse rāda, ka diemžēl pārvaldnieks var arī atteikties izpildīt pieņemto lēmumu. Mājas īpašnieki vēlas lemt par zemes nomas rēķinu izrakstīšanas un piestādīšanas kārtību, nākotnē – arī par ikmēneša apsaimniekošanas rēķinos iekļaujamām pozīcijām un papildu informāciju. Vai ir kādi normatīvie akti, kas regulē pārvaldnieka izrakstīto rēķinu sastāvu un/vai kārtību? Vai pārvaldnieks var atteikties izpildīt šādu mājas pieņemto lēmumu (un uz kāda pamata)? Ja var, tad kā dzīvokļu īpašnieki varētu tikt pie tādiem rēķiniem, kādi viņus apmierina (piemēram, atsevišķs rēķins zemes nomai (nevis kopējs ar apsaimniekošanu) un ik ceturksni, nevis ik mēnesi, vai, piemēram, iekļaut informāciju par elektroenerģijas skaitītāju rādījumiem u. tml.)? Paldies!

A
atbild:
14. maijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

LV portāls jau ir rakstījis, ka dzīvojamo māju apsaimniekošanas kārtību nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums. Minētais likums noteic, ka dzīvojamo māju pārvaldīšana (apsaimniekošana) notiek, pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts dzīvokļu īpašnieku kopības un pārvaldnieka starpā. Likums nosaka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas ietveros veicamās darbības, t. i., obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības un citas pārvaldīšanas darbības. Pārvaldīšanas darbības ir noteiktas likuma 6. pantā, par tām arī pārvaldnieks izraksta rēķinu dzīvokļu īpašniekiem. Rēķinā iekļaujamās ziņas (atšifrējums) ir obligāts priekšnosacījums likuma “Par grāmatvedību” 7. panta 10. punkta izpratnē – attaisnojuma dokumentā jāiekļauj saimnieciskā darījuma apraksts, pamatojums un mērītāji (daudzumi, summas) –, bet tiesību aktos noteiktajos gadījumos: arī cita informācija par saimniecisko darījumu.

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka ikvienam dzīvokļa īpašniekam ir pienākums:

  • piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā;
  • segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šā likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā;
  • pildīt dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtos lēmumus.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka viens no lēmumiem, kuru dzīvokļu īpašnieki var pieņemt saistībā ar likumā noteikto pārvaldīšanas darbību izpildi, ir dzīvojamās mājas pārvaldnieka izvēle. Noslēdzot dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu ar pārvaldnieku, dzīvokļu īpašnieki līgumā noteiktā apmērā uzdod pārvaldniekam veikt obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības. To izpilde pārvaldniekam var tikt uzticēta kopumā vai arī tikai noteiktu pārvaldīšanas darbību apjomā. Tāpat ar pārvaldīšanas līgumu dzīvokļu īpašnieki pilnvaro pārvaldnieku pieņemt noteiktus lēmumus viņu vietā, slēgt līgumus, kā arī veikt vai saņemt maksājumus. Tātad pārvaldīšanas līguma noslēgšana ar pārvaldnieku ir veids, kādā dzīvojamās mājas īpašnieks (arī dzīvokļa īpašnieki) izpilda likumā noteikto pienākumu pārvaldīt dzīvojamo māju. Turklāt tieši dzīvojamās mājas īpašnieks ir atbildīgs, lai viņa izvēlētais pārvaldnieks atbilstu Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā izvirzītajām profesionālās kvalifikācijas prasībām.

Ja pārvaldnieks nepienācīgi veic viņam uzdotās pārvaldīšanas darbības vai citus likumā noteiktos pārvaldnieka pienākumus, piemēram, neved mājas lietu, nereģistrējas Dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrā vai arī nesniedz jebkura veida informāciju, dzīvojamās mājas īpašnieks var izbeigt ar viņu pārvaldīšanas līgumu un uzticēt mājas pārvaldīšanu citai personai. Dzīvojamās mājas īpašnieks savu pilnvarojumu pārvaldniekam var atsaukt jebkurā laikā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas