E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22061
Lasīšanai: 3 minūtes
1
7
1
7

Maksa par komunālajiem pakalpojumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Edgars

Komunālo pakalpojumu sniedzējs rēķinā privātpersonai pievieno pozīciju, kura nav paskaidrota/pamatota. Norādīta tikai summa bez saņemtā pakalpojuma/produkta un bez laika posma, kad šis pakalpojums/produkts saņemts. Pakalpojumu sniedzējs atsakās to norādīt rēķinā, bet summu joprojām ik mēnesi turpina pievienot katrā nākamajā rēķinā. Šo pakalpojumu ir saņēmuši iepriekšējie īpašnieki. Kā rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
06. janvārī, 2021

Dzīvojamo māju apsaimniekošanas kārtību nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums. Minētais likums noteic, ka dzīvojamo māju pārvaldīšana (apsaimniekošana) notiek, pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts dzīvokļu īpašnieku kopības un pārvaldnieka starpā. Likums nosaka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas ietveros veicamās darbības, t. i., obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības un citas pārvaldīšanas darbības. Pārvaldīšanas darbības ir noteiktas likuma 6. pantā, par tām arī pārvaldnieks izraksta rēķinu dzīvokļu īpašniekiem. Rēķinā iekļaujamās ziņas (atšifrējums) ir obligāts priekšnosacījums likuma “Par grāmatvedību” 7. panta 10. punkta izpratnē – attaisnojuma dokumentā jāiekļauj saimnieciskā darījuma apraksts, pamatojums un mērītāji (daudzumi, summas) –, bet tiesību aktos noteiktajos gadījumos: arī cita informācija par saimniecisko darījumu.

Ja izrakstītais rēķins (attaisnojuma dokuments) nesatur saimnieciskā darījuma aprakstu un pamatojumu, tad šajā daļā attiecīgais rēķins ir atzīstams par spēkā neesošu. Tas nozīmē: ja pārvaldnieks “atsakās” izrakstīt rēķinu atbilstoši normatīvo aktu prasībām, tad jums ir jāpaziņo pārvaldniekam, ka neatzīstat rēķinu tajā daļā, kas nesatur atšifrējumu un pamatojumu. Attiecīgais paziņojums nosūtāms ierakstītā pasta sūtījuma veidā vai elektroniski (lietojot drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu). Attiecībā uz korespondences apriti starp pārvaldnieku un dzīvokļu īpašniekiem var būt arī atkāpes (cits regulējums), kas noteiktas pārvaldīšanas līgumā.

Ja pārvaldnieks apgalvo, ka “neatšifrētā” rēķina daļa ir pakalpojums, kurš ir sniegts iepriekšējam dzīvokļa īpašniekam, atbilde uz to, vai šīs saistības ir piekritīgas jums (kā jaunajam īpašniekam), ir meklējama dzīvokļa īpašuma pirkuma līgumā, t. i., nosacījumos, ar kādiem dzīvoklis tika pārdots.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas