E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23173
Lasīšanai: 2 minūtes

Līguma izpilde

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2021
Santa

Ar 2020. gada jūliju sākām īrēt dzīvokli. Līgumā vienojāmies, ka līdz augustam būs jāmaksā 200 eiro, bet no septembra: 250 eiro. Grāmatvedis ik mēnesi sūtīja rēķinu, kas tika apmaksāts, taču septembrī netika piemērota līgumā minētā papildu summa un 8 mēnešus nāc rēķins par 200 eiro. Pēc 8 mēnešiem dzīvokļa izīrētājs informēja mūs, ka grāmatvedis nav sūtījis pareizu rēķinu, un piemēroja mums apmaksāt starpību, kas noteikta līgumā, kura par 8 mēnešiem ir 400 eiro. Kam šajā situācijā ir taisnība? Īrnieki apmaksāja rēķinu, ko grāmatvedis sūtīja ik mēnesi, taču līgumā minēts, ka summai vajadzēja mainīties septembrī. Kāds risinājums? Vaina tomēr grāmatveža, tāpēc ka tas sūtīja nepareizu rēķinu. Paldies!

A
atbild:
24. maijā, 2021

Civillikuma 1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

Tādējādi saistību rašanās pamats ir pušu starpā noslēgtais līgums. Apstāklis, ka viena puse (izīrētājs) neizrakstīja rēķinu apmērā, kādā tas bija paredzēts noslēgtajā līgumā, nenozīmē, ka otrai pusei (īrniekam) nav pienākuma apmaksāt līgumā pielīgt maksu pilnā apmērā. Izīrētājs ir labojis pieļauto grāmatvedības kļūdu un izrakstījis rēķinus atbilstoši noslēgtajam līgumam, tādējādi minētie rēķini (starpība) īrniekam ir jāapmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas