E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23171
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Kādi nodokļi jāmaksā, ja vēlas pārdot zemi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2021
Eva

Vēlos pārdot/nodot zemesgabalu par zemāku samaksu kaimiņu īpašumā, ar kuriem kopā apsaimniekojam šo zemi. Vēlējos noskaidrot, kā to veiksmīgāk noformēt, lai pusēm nebūtu jāmaksā tik liels nodoklis (dāvinājuma gadījumā 23%). Un kā rīkoties, ja pašvaldībai ir pirmpirkuma tiesības? Ar kādiem izdevumiem jārēķinās man kā īpašniekam, un kādi izdevumi būs otrai pusei?

A
atbild:
31. maijā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Likuma “Par pašvaldībām” 78. panta otrā daļa paredz gadījumus, uz kuriem neattiecas pašvaldību pirmpirkuma tiesības. Minētā tiesību norma arī norāda, ka pašvaldības pirmpirkuma tiesības neattiecas uz nekustamo īpašumu, kas pāriet no vienas personas otrai bez atlīdzības (dāvinājums) vai maiņas ceļā, un uz nekustamo īpašumu, no kura atsavina domājamo daļu un kurš paliek pārdevēja un pircēja kopīpašumā.

Tātad, ja zemesgabals tiek dāvināts kaimiņam vai kaimiņš iegādājas domājamās daļas no zemesgabala un pēc tam atlikušās domājamās daļas no zemesgabala, tad pašvaldība nevarēs izmantot pirmpirkuma tiesības.

Ja zemesgabals tiks atsavināts ar pirkuma vai maiņas līgumu, būs jāmaksā valsts nodeva 2% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. Savukārt, ja zemesgabals tiks atsavināts ar dāvinājuma līgumu, būs jāmaksā augstāka valsts nodeva – 3% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības. Par nekustamā īpašuma vērtību būs uzskatāma līgumā norādītā vērtība (summa) vai nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība – tā summa, kura ir lielāka (detalizētāk skatīt 2009. gada 27. oktobra Ministru kabineta noteikumus Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā”).

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākumu nodokli” (turpmāk – IIN likums) 8. panta trešās daļas 11. punktu par ienākumiem no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir jāmaksā nodoklis. Minētā likuma izpratnē nekustamais īpašums uzskatāms par kapitāla aktīvu (IIN likuma 11.9 panta otrās daļas 4. punkts). Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ienākumam no kapitāla pieauguma ir 20% (IIN likuma 15. panta piektā daļa). Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā (IIN likuma 11.9 panta pirmā daļa).

Tātad, ja zemesgabala atsavināšanas rezultātā jums nerodas ienākums (piemēram, zemesgabals tiek pārdots par tā iegādes cenu), tad, visticamāk, nebūs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Ja zemesgabals tiek dāvināts, tad summa, kuru neapliek ar nodokli, ir 1425 eiro (IIN likuma 9. panta pirmās daļas 35. punkta “b” apakšpunkts). Savukārt par zemesgabala atlikušo vērtību, kas pārsniedz 1425 eiro, apdāvinātajam (kaimiņam) būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis pēc progresīvās nodokļu likmes, proti, līdz 20 004 eiro tie ir 20%, no 20 004 eiro līdz 62 800 eiro – 23%, bet ienākumu daļai, kas pārsniedz 62 800 eiro, – 31,4% (IIN likuma 15. panta otrā daļa).

Norādu, ka attiecībā uz iedzīvotāju ienākumu nodokļa piemērošanu un tā atbrīvojumiem ir svarīgi vairāki apstākļi, kuri jautājumā nav ietverti. Līdz ar to, lai saņemtu lietderīgu atbildi jūsu konkrētajai situācijai, aicinu vērsties pie nodokļu tiesību speciālista vai Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas