E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2314
Lasīšanai: 8 minūtes

Tiesības uz nodokļu un citiem atvieglojumiem un informāciju par invaliditāti

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2013
Marta Kalniņa

Labdien! Esmu 21 gadus jauna 3.grupas invalīde (līdz 18 gadiem bērns invalīds). Mācos 12. klasē, man ir viens apgādnieks, kas saņem algu 240 ls mēnesī. Saņemu ikmēneša invaliditātes pabalstu 75 latu apmērā. No 16 gadu vecuma esmu strādājusi vairākās vietās. Kopš 2009.gada esmu reģistrējusies VID, taču, izņemot nodokļu grāmatiņu, par nodokļu atvieglojumiem nekā nezināju, tāpēc manā grāmatiņā nav ieraksta par invaliditāti un nodokļu atvieglojumus visu šo gadu laikā neesmu saņēmusi. Pašlaik nestrādāju, tāpēc ierakstu grāmatiņā no darba devēja nevaru saņemt. Mana pašreizējā invaliditāte beigsies 25. maijā, taču noteikti to pagarināšu. Šajā sakrā man ir radušies vairāki jautājumi. 1) Kā man rīkoties, lai dabūtu šādu ierakstu? 2)Vai man pienākas pārmaksāto nodokļu atmaksa no VID? 3)Kā lai pierāda, ka visus gadus, kad strādāju, biju bērns invalīds un pēc 18 gadu vecuma 3.grupas invalīds? Vai ir kāds reģistrs, kas to uzrāda? 4) Kādi nodokļu atvieglojumi ir nepilngadīgam bērnam invalīdam, kurš strādā? 5) Kādiem obligātajiem ierakstiem jābūt nodokļu grāmatiņā no darba devēja? (Ir uzrādītas darba vietas, taču darba devēji ar ierakstiem bijuši visai skopi. Vai VID reģistrā ir uzskaitīti visi manis maksātie nodokļi?) 6) Nesenie grozījumi par bezmaksas transportu radījuši apjukumu. Vai bezmaksas transports 3. grupas invalīdiem attiecas tikai uz Rīgas sabiedrisko transportu (Rīgā deklarētajiem) vai arī uz starppilsētu autobusiem? 7) Drīz plānoju studēt. Vai man pienākas studiju maksas atvieglojumi? Un vai šādi atvieglojumi pienākas, ja ņemu studiju kredītu no bankas. Varbūt atvieglojums pienākas tad, kad studiju kredīts jāatmaksā? 8) Studēšu tālu no mājām, vai man ir iespēja iegūt kādu transporta izmaksu pabalstu? Kopš bērnības slimoju ar artrītu un ir apgrūtināta pārvietošanās. Būsu ļoti pateicīga par Jūsu sniegtajām atbildēm.

A
atbild:
13. maijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai saņemtu konkrētas atbildes uz daļu no jautājumiem, Jums būtu jādodas uz Valsts ieņēmumu dienestu, jebkurā klientu apkalpošanas centrā varat saņemt konsultāciju, pamatojoties uz savu konkrēto situāciju un datiem, kas ir VID rīcībā. 

Ja Jums ir apgādnieks, tad Jūsu apgādniekam pienākas iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par bērnu līdz 24 gadu vecumam, ja viņš turpina mācīties (pašreiz tie ir 70 lati mēnesī).

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13.pants nodokļa maksātājam paredz nodokļa atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu, kā arī par bērnu, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. Vienlaikus noteikts, ka noteiktie atvieglojumi nav piemērojami, ja minētās personas patstāvīgi saņem ar nodokli apliekamos ienākumus, kas pārsniedz noteikto nodokļa atvieglojuma apmēru, vai bezdarbnieka pabalstu (stipendiju) vai tās uztur kāda cita persona.

Tātad – tad, kad apgādājamais saņem ar nodokli apliekamus ienākumus (darba algu), apgādniekam ir ierobežojums saņemt nodokļa atvieglojumu.

Šis pants arī pasaka: personām, kuras saskaņā ar likumiem ir atzītas par invalīdiem, nodokļu papildu atvieglojumu apmēru un to piemērošanas kārtību nosaka Ministru kabinets. MK 1997.gada 8.aprīlī noteikumos Nr.138 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem" nodokļa papildu atvieglojuma summas ir noteiktas personām ar I vai II invaliditātes grupu un III invaliditātes grupu. 3.grupas invalīdam pienākas papildu atvieglojums – 84 lati mēnesī (jeb 1008 lati gadā).

Darba devēja grāmatvedībai nav pamata piemērot nodokļa papildu atvieglojumu (par invaliditāti), ja darbinieks par to nav informējis. Pašam darbiniekam ir jādodas uz Valsts ieņēmumu dienestu. Ministru kabineta 2012.gada 3.janvāra noteikumi Nr.21 “Kārtība, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa” nosaka: lai apliecinātu tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu par personai noteikto invaliditāti, nodokļa maksātājs, pirmo reizi saņemot grāmatiņu, Valsts ieņēmumu dienestā uzrāda invaliditāti apliecinošu dokumentu (invaliditātes apliecību).

Valsts ieņēmumu dienests, izsniedzot grāmatiņu, izdara tajā attiecīgu ierakstu. Invaliditāti apliecinošs dokuments nav jāuzrāda, ja tas ir izdots agrāk nekā 45 kalendāra dienas pirms grāmatiņas saņemšanas. Ja nodokļa maksātājs iegūst vai zaudē tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu, viņš 10 dienu laikā par to informē darba devēju vai citu institūciju, kurā ir iesniegta grāmatiņa, uzrādot šo noteikumu invaliditātes apliecību. Darba devējs izdara grāmatiņā attiecīgu ierakstu. 

Nav saprotams, ko nozīmē formulējums skopi ieraksti [algas nodokļa grāmatiņā]. Jo darba devējs algas nodokļa grāmatiņā raksta to, ko prasa normatīvie akti.

Ja nodokļi ir maksāti, tad šīs ziņas ir Valsts ieņēmumu dienestā.

Ziņas par cilvēka invaliditāti atrodas Valsts informācijas sistēmu reģistra Invaliditātes informatīvā sistēmā, kuru pārzina Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK). Cilvēks par sevi datus var atrast portāla Latvija.lv e-pakalpojumos: Mani dati VDEĀVK. Šis e-pakalpojums paredzēts personām, kurām ir spēkā esoši invaliditātes ekspertīzes lēmumi, atzinumi vai ieteikumi vai kuras ir iesniegušas iesniegumu VDEĀVK invaliditātes ekspertīzes veikšanai, vai iesniegumu invaliditātes ekspertīzes lēmuma apstrīdēšanai, par sevi Invaliditātes informatīvajā sistēmā uzkrātās informācijas noskaidrošanai.

Invaliditātes informatīvajā sistēmā ir uzkrāti dati par personu invaliditātes statusu, sākot ar 1998.gadu. Pakalpojums pieejams, autentificējoties ar internetbankas autentifikācijas līdzekli, e-paraksta, e-ID autentifikācijas sertifikātu.

Par braukšanas atvieglojumiem. Ministru kabineta noteikumi Nr.872 „Noteikumi par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos” paredz, ka tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus ir personām ar I vai II invaliditātes grupu, personām līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti un personai, kas pavada personu ar I invaliditātes grupu vai personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti. Šie noteikumi nav grozīti.

Savukārt Rīgas dome ar 2013.gada 19.februāra saistošajiem noteikumiem Nr.208 „Grozījumi Rīgas domes 2010.gada 24.augusta saistošajos noteikumos Nr.89 „Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā”” noteikusi braukšanas maksas atvieglojumu 100% apmērā visiem Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarētajiem 3.grupas invalīdiem. Iepriekš braukšanas maksas atvieglojums 100% apmērā bija paredzēti tikai 3.grupas redzes un dzirdes invalīdiem. Tātad atvieglojumi ir tikai Rīgā.

Par studijām. Normatīvie akti neparedz mazāku studiju maksu. Ja studējošajiem, kuri vēlas saņemt kredītu, ir vienādi sekmības rādītāji, augstskolas komisija kredītus vispirms piešķir invalīdiem, bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem, kā arī studējošajiem no trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm. 3.grupas invalīdiem kredītu dzēšana nav paredzēta.

Šāda kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr.445 „Kārtība, kādā no valsts budžeta līdzekļiem tiek piešķirts un atmaksāts studējošo kredīts”, Ministru kabineta noteikumos Nr.219 „Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts no valsts budžeta līdzekļiem”, Ministru kabineta noteikumos Nr.220 „Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu”.

Studentiem nav braukšanas maksas atvieglojumu/kompensāciju starppilsētu transporta maršrutos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas