E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23117
Lasīšanai: 3 minūtes
1
8
1
8

Kā dzīves laikā parūpēties, lai bērni mantotu vienlīdzīgas īpašuma daļas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2021
Valija

Mātei ir divas mājas ar tām piegulošiem zemes gabaliem. Vienu māju viņa grib dāvināt vai par simbolisku samaksu pārdot vienam no saviem dēliem. Ja viņa to nolemj pārdot par simbolisku samaksu dēlam, vai ar to vēlāk netiek apdraudētas otra dēla mantojuma intereses, t. i, vai tādējādi vēlāk pirmais dēls nevar pieteikties arī vēl uz otras mājas pusi, jo ir maksājis par pirmo māju, kaut arī simbolisku maksu (ja šī simboliskā maksa visdrīzāk būtu līdz tūkstoš vai divtūkstoš eiro, maksimāli – līdz 5 vai 10 tūkstošiem eiro, bet konkrētās mājas patiesā vērtība ir ap 30–40 tūkstošiem)? Kā mātei būtu jārīkojas, lai šajā ziņā pasargātu sava otra dēla intereses nākotnē?

A
atbild:
16. jūnijā, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Pirmais dēls mantojumam pieteikties varēs (arī uz otrās mājas daļu). Savukārt otrais dēls vairs nevarēs pretendēt uz nevienu pirmās mājas daļu. Jo attiecībā uz dāvinājuma līguma apstrīdēšanu Civillikuma 1922. pants paredz, ka gadījumos, kad dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas.

Ja viens no mātes īpašumiem tiek dāvināts vai pārdots vienam dēlam, uz otru īpašumu (kas dzīves laikā paliek mātes īpašumā) var pieteikties visi likumīgie mantinieki (vīrs, bērni, brāļi, mājas utt.), tostarp arī otrs dēls.

Ieteiktu vērsties pie notāra un noskaidrot iespējas – vai nu formēt dāvinājuma līgumu ar atrunu, ka pirmais dēls nevar pieteikties mantojumam, saņemot dāvinājumu, vai arī kārtot īpašumtiesības testamenta formā. Vislabāk specifiskās detaļas pratīs paskaidrot notārs, tāpat arī sastādīt korektus un tieši jūsu situācijai atbilstošus dokumentus.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas