E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23083
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Ja nopērk dzīvokli, kurš tiek izīrēts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2021
Agita

Labdien! Redzams, ka spēkā stājies jaunais Dzīvojamo telpu īres likums. Mums izveidojusies interesanta situācija ar pagājušā gada beigās izsolē nopirktu dzīvokli, kas tika ierakstīts zemesgrāmatā šī gada sākumā, bet ārkārtējās situācijas laikā ZTI nevarēja to ieviest valdījumā. Tagad, izrādās, dzīvoklī mitinās īrnieki, kas nav parādnieki, līdz ar to ZTI dzīvokli neievieš valdījumā. Vai mums kā jaunajiem īpašniekiem īres līgums mums ir saistošs? Dzīvoklis ir īpašumā, bet joprojām nav valdījumā, un līgums, protams, nav nekur reģistrēts – vēl jo vairāk, skatoties zemesgrāmatā, dzīvoklis pirms 4 gadiem jau bijis nopirkts arī izsolē, un toreizējais īpašnieks arī nav zinājis, ka ir īrnieki, un, netiekot ar tiem galā, pārdevis dzīvokli citai personai, lai atgūtu izsoles naudu, it kā uz nomaksu, kas ir liels parādnieks, un, protams, dzīvoklis atkal nonācis uzreiz izsolē, ko tagad nopirkām mēs. Pārdodot dzīvokli uz nomaksu, pirkuma līgumā netika norādīts, ka dzīvoklis tiek izīrēts, līdz ar to saprotams, ka tā bija shēma, lai atgūtu naudu krāpjoties, jo izsolē iegūto naudu saņēma tas, kas pārdeva uz nomaksu. Vai var saukt kādu pie atbildības par to? Vēlamies vēl piebilst, ka īrnieki visu laiku, kamēr notiek šo visu īpašnieku nesaskaņu risināšana ar izsolēm un īres līgumu, maksājuši tikai komunālos maksājumus, bet īres maksu ne, kā arī īres līgumā, ko uzrādīja, rakstīts, ka jāveic remonts ik pēc 5 gadiem, bet viņi to netaisot, jo neesot naudas, un viss dzīvoklis ir nolaists. Ko var darīt, ja īrnieki atsakās pamest telpas, bet apgalvo, ka līgums, kas ir uz nenoteiktu laiku, esot spēkā un saistošs mums? Vai tas ir saistošs, ja nav ierakstīts zemesgrāmatā, jo īpašums ir tikai īpašumā, bet nav valdījumā? Vai īrnieki vispār ir labticīgi un nav izmantojuši šo situāciju visu laiku sev par labu? Vai īrniekiem nevajadzēja īres maksu skaitīt uz kādu darījumu kontu? Vai kaut ko maina fakts, ka visiem īres līgumiem jābūt noslēgtiem tikai uz noteiktu laiku? Paldies!

A
atbild:
07. maijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

2021. gada 1. maijā spēkā stājās jauns Dzīvojamo telpu īres likums. Tā pārejas noteikumi nosaka: ja īrniekam ir noslēgts īres līgums līdz 2021. gada 1. maijam, kas nav ierakstīts zemesgrāmatā, un mājoklim mainās īpašnieks, jaunajam saimniekam līgums ir saistošs līdz 2026. gada 31. decembrim.

Dzīvojamo telpu īres līgumi, kas noslēgti līdz jaunā likuma spēkā stāšanās dienai, būs grozāmi atbilstoši šā likuma 8. panta pirmās daļas noteikumiem ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim. Ja izīrētājs un īrnieks nevarēs vienoties par šiem noteikumiem, tad strīdu izšķirs tiesa, un šāda prasība būs ceļama ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim.

Likuma 9. pants paredz, ka dzīvojamās telpas īres līgumu slēdz uz noteiktu termiņu. Iepriekš bija iespējami arī beztermiņa līgumi.

Tādēļ, ka izsolē nopirkāt dzīvokli un pirkuma dokumentos nebija norādīts, ka ir spēkā īres līgums, saukt pie atbildības nevienu nevar, jo īres līgumi obligāti nebija jānostiprina zemesgrāmatā. Arī jaunais likums to neparedz. Likuma 35. pants noteic, ka īres tiesības var nostiprināt zemesgrāmatā.

Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā neskar īrnieku tiesības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas