E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23030
Lasīšanai: 4 minūtes

Valsts sociālie pabalsti, ja grūtniece pārtrauc darba attiecības pirms BKA

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2021
Kristīne

Labdien! Vai, pārtraucot darba attiecības tieši pirms BKA, saglabāsies pabalstu izmaksas: bērna kopšanas atvaļinājuma ikmēneša pabalsts? Kādi ir nosacījumi, lai, stājoties BKA, tiktu piešķirti visi likumā minētie pabalsti, kas saistīti ar bērna dzimšanu un kopšanas laiku?

A
atbild:
27. aprīlī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

No jautātā saprotams, ka vēlaties uzzināt par savām tiesībām saņemt ar bērna dzimšanu un kopšanu saistītos pabalstus, ja pirms tam esat pārtraukusi darba attiecības un, iestājoties grūtniecības atvaļinājumam, neesat vairs darba ņēmēja vai pašnodarbinātā.

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbināta un kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu.

Sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, ja:

  • zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • zaudējusi darba ņēmēja statusu sakarā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Jāmin vēl viens nosacījums, kuram jābūt izpildītam, lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu. Proti, lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām maternitātes apdrošināšanai ir jābūt veiktām noteiktu laika periodu:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B), vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Tādējādi, ja, sākoties grūtniecības atvaļinājumam (tās būs 70 dienas pirms bērna dzimšanas datuma, ja grūtniecības medicīniskā aprūpe uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai), laiks, kad pārtraucāt darba attiecības, nebūs ilgāks par 60 dienām (210 dienas uzņēmuma likvidācijas gadījumā) un izpildīsies arī nosacījums par nepieciešamo apdrošināšanas periodu, jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu.

Tāpat tiesības turpināt saņemt piešķirto maternitātes pabalstu ir arī tad, ja darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statuss zaudēts grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) laikā.

Ja sievietei ir noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts par attiecīgo bērnu, tad viņai par šo bērnu ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Tas nozīmē, ka šādā gadījumā tiesības uz vecāku pabalstu tiks noteiktas bez papildu nosacījumiem, ja vien pirms tam būs piešķirts maternitātes pabalsts par šo bērnu.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā lietā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus: rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas