E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22981
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Autostāvvietas lietotājam sods jāsamaksā atbilstoši noteiktajai kārtībai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2021
Sanita

Labdien! 2019. gadā es veicu autostāvvietas soda apmaksu paātrinātā kārtībā (ar samazinātu tarifu: 9,60 EUR), pārskaitot naudu uz “Rīgas satiksmes” internetbankas kontu. Pēc pāris mēnešiem es saņēmu vēstuli no parādu piedziņas kompānijas ar informāciju, ka joprojām esmu parādā “Rīgas satiksmei”. Viņi lūdza apmaksāt atlikušo pamatparādu, kas ir 2,40 EUR, kā arī parādu piedziņas kompānijas izdevumus par vēstules nosūtīšanu. Lai noskaidrotu situāciju, es rakstīju iesniegumu “Rīgas satiksmei”, uz ko man atbildēja, ka samazināto tarifu piemēro tikai tad, ja sods tiek apmaksāts ar SMS, ar lietotni u. tml., to pamatojot ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 206 (27. punkta 2 prim 4. apakšpunkts un 28. punkts). 2019. gadā es samaksāju pamatparādu 2,40 eiro apmērā “Rīgas satiksmei”, nesedzot parādu piedziņas kompānijas izdevumus, jo uzskatu, ka tie vairākkārt pārsniedz pašu pamatsummu. 2021. gadā es saņēmu vēl vienu vēstuli no parādu piedziņas kompānijas, kurā minēts, ka kopējā parāda summa kopā ar parādu piedziņu ir 19,40 EUR, pamatojoties uz Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma noteikumiem, 17 EUR, un ka man ir jāveic maksājums parādu piedziņas kompānijai 10 EUR apmērā, pārskaitot tos uz viņu bankas kontu, pretējā gadījumā mani ieliks parādu vēstures datubāzē un es varu tikt iesūdzēta tiesā. Vai šajā gadījumā ir likumīgi, ka parādu piedziņas izmaksas vairākas reizes pārsniedz pašu pamatsummu? Manuprāt, tiek īstenota negodīga komercprakse. Esmu šobrīd absurdā situācijā, jo par savlaicīgu soda apmaksu mani vēl padara par noziedznieku līdz tādam līmenim, ka draud ar tiesu vai parādnieku datubāzi. Gribu piebilst, ka līdzīgā situācijā (Nr. 17894) “Rīgas satiksme” sniedza atbildi, ka “ir apzinājusies situāciju un vērsusies Rīgas domē, lai rastu risinājumu šādām situācijām un mainītu regulējumu”. Visdrīzāk tas vēl nav izdarīts.

A
atbild:
15. aprīlī, 2021
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošo noteikumu Nr. 206 “Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošie noteikumi” 27.2 punktam maksas autostāvvietas lietotājam ir tiesības veikt maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksu samazinātā apmērā, ievērojot nosacījumus, ka maksas autostāvvietas lietotājs piekrīt paziņojumam un nesniedz pretenziju par tā atcelšanu, transportlīdzeklim nav pielietota riteņu bloķēšanas iekārta un maksājums tiek veikts 10 dienu laikā no paziņojuma sagatavošanas dienas.

Minēto noteikumu apakšpunkts, kas paredzēja autostāvvietas lietotāja tiesības veikt pēcapmaksu samazinātā apmērā tikai konkrētos norēķinu veidos, ir svītrots no 2020. gada 1. oktobra, pamatojoties uz Rīgas domes 2020. gada 21. augusta saistošo noteikumu Nr. 42 “Grozījumi Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošajos noteikumos Nr. 206 “Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi”” 1.7. apakšpunktu un 2. punktu.

Saistošo noteikumu (grozījumu) paskaidrojuma rakstā norādīts: attiecīgās izmaiņas veiktas, jo prakse liecina, ka daudzi maksas autostāvvietu lietotāji vēlas veikt pēcapmaksas paziņojuma apmaksu samazinātā apmērā, izmantojot internetbanku vai veicot samaksu kredītiestādē, taču šāds norēķinu veids samazinātās pēcapmaksas piemērošanai saistošajos noteikumos nav paredzēts. Tāpat norādīts, ka šādu situāciju dēļ maksas autostāvvietu lietotājiem ir radušies iebildumi pret saistošajos noteikumos paredzēto ierobežojumu, arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir izteicis iebildumu pret šādu situāciju. Izvērtējot autostāvvietu lietotāju rīcību, Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” ir secinājusi, ka maksas autostāvvietu lietotāji vēlas maksāt pēcapmaksu samazinātā apmērā, izmantojot bankas pakalpojumus, bet neprecizitātes maksas autostāvvietu lietotāju veiktās samaksas reģistrēšanā iespējams novērst, ja maksājuma uzdevumā ir norādīti precīzi pēcapmaksas paziņojuma dati, tādēļ tiek svītrota norma, kas ierobežoja samazinātās pēcapmaksas apmaksas veidus, paredzot, ka samazināto pēcapmaksu varēs arī apmaksāt, izmantojot internetbanku vai veicot pārskaitījumu kredītiestādē. Ņemot vērā, ka attiecīgā grozījuma ieviešanai nepieciešamas izmaiņas Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” informācijas tehnoloģiju sistēmā, tika paredzēts, ka tas stāsies spēkā 2020. gada 1. oktobrī.

Ņemot vērā, ka izmaiņas stājās spēkā 2020. gada 1. oktobrī, tiesības veikt pēcapmaksu samazinātā apmērā jebkurā norēķinu veidā neattiecas uz situācijām, kas radušās pirms norādītā datuma.

Savukārt informācija par parāda ārpustiesas piedziņu, tostarp parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un patērētāju tiesībām iesniegt sūdzību, jau ir sniegta LV portāla e-konsultācijā Nr. 18201 “Parādu ārpustiesas piedziņa”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas