E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22962
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Ja traucē kaimiņa koki

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2021
Ilona Brūvere

Kaimiņi nekopj apstādījumus un savā īpašumā, kas ir metru no manas mājas, sastādījuši egles, tūjas u. c meža kokus pie maniem logiem, kas jau ir 15–20 m augstas un aizsedz sauli, praktiski mājā ir tumšs pat dienas laikā. Vai tiešām nav normatīvo aktu, kas liek rēķināties arī ar manām īpašuma tiesībām šajā gadījumā? Zinu, ka Engures novadā, tāpat kā lielākajā daļā Eiropas pilsētu, ir Apstādījumu likums privātās teritorijās, kas liek īpašniekiem sekot saviem apstādījumiem, lai neaizēnotu sauli kaimiņu teritorijā. Vai Rīgā tiešām nav likuma, kas aizsargā arī mana īpašuma tiesības uz gaismu manā privātmājā un pagalmā?

A
atbild:
13. aprīlī, 2021

Pamatojoties uz Rīgas domes 15.01.2013. saistošo noteikumu Nr. 204 “Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi” 4. punktu, par apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību ir atbildīgs zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

Būvvalde informē, ka Civillikuma 1099. punkts nosaka: ja koks izstiepj savus zarus virs kaimiņa zemes, tad pēdējam ir tiesības nolasīt tajos augošos augļus, ciktāl viņš var tos aizsniegt no savas zemes, un viņš iegūst tos par savu īpašumu, tāpat kā no šiem zariem uz viņa zemes nokritušos augļus. Kaimiņš var arī prasīt, lai zarus apcērt līdz četrarpus metru augstumam no zemes, bet, ja koka īpašnieks to nedara, tad viņš pats var nocirst zarus līdz minētajam augstumam un paturēt sev.

Vienlaikus būvvalde norāda, ka saskaņā ar saistošo noteikumu Nr. 204 5.1., 5.5. un 6.3. apakšpunktu zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums veikt pasākumus, lai nodrošinātu koku saglabāšanu un aizsardzību, neveikt un novērst darbības, kas var kaitēt koku augšanai, saglabāšanai un aizsardzībai, kopt kokus profesionāla koku kopēja – arborista – uzraudzībā, ievērojot vispārējās dabas aizsardzības prasības, un apstādījumos aizliegts, veicot ar koka vainagošanu saistītus darbus, samazināt koka lapotnes masu vairāk par 20%.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas