E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22955
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļu režīmu var izvēlēties

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2021
Māris Vīdušs

Labdien! Kaut arī uz šo jautājumu jau ir sniegtas atbildes, bet aktualizēšu to atkal, jo nepiekrītu atbildēm. Tātad situācija. Strādāju pilna laika darbu un maksāju visus nodokļus. Plus paralēli nodibināju SIA ar mikronodokļa režīmu. Līdz ar to zaudēju visus nodokļa atvieglojumus pamata darbavietā. Tas ir aptuveni 100–150 eiro mēnesī mazāk. Vairāk tiek nomaksāts nodokļos. Un tam nav pilnīgi nekādas saistības ar ienākumiem no mikrouzņēmuma. Uzņēmums var pat neienest neko vai pat strādāt ar zaudējumiem. Bet palielinātais nodokļa slogs ir tāpat. Respektīvi, palielinātais nodokļu slogs ir nevis par papildu ienākumiem, bet gan par statusu. Līdz ar to nevar būt atruna, ka mikrouzņēmēji maksā mazākus nodokļus. Turklāt tie ir klaji meli. MUN sistēmā maksā nodokļus no visiem saņemtajiem maksājumiem. Netiek atskaitīti izdevumi, bet tādi ir pilnīgi visiem uzņēmumiem. Bez izdevumu daļas neviens nespēj izdzīvot. Tā ka lūgums turpmāk nemelot par to, ka tas ir kāds ļoti atvieglots režīms. Tie ir klaji meli. Vienīgais atvieglojums ir vienkāršāka grāmatvedība. Bet situācija, kad statusa iegūšana neatkarīgi no tā, vai gūsti ienākumus vai ne, tad ir diskriminējoša un pat prettiesiska rīcība. Piemēra pēc: es šīs normas dēļ divos gados esmu samaksājis par aptuveni 3000 eiro vairāk nodokļos, un mani kopējie ienākumi ir bijuši daudz mazāki. Jūs gribat teikt, ka tā sodīt cilvēkus ir tiesiski un godīgi? Mikrouzņēmums ir dārgākā nodokļu sistēma pasaulē. Tā ka pārstājiet melot! Pārejot uz parasto nodokļu sistēmu, man pieaugs grāmatvedības izdevumi, bet nodokļos varēšu nemaksāt neko vai pat būs nodokļu pārmaksa, jo tad varēšu pierakstīt izdevumus, un jaunam uzņēmumam izdevumi var būt pat lielāki par ienākumiem. Tā nav taisnīga sistēma, un, lūdzu, turpmāk neaizstāviet šo noziegumu pret jaunajiem uzņēmējiem.

A
atbild:
23. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Biznesā ir iespējams izvēlēties nodokļu režīmu.

Galvenais iemesls, kāpēc atkal (no 2021. gada) ir reorganizēts mikrouzņēmumu nodoklis, ir šī nodokļa maksātāju ļoti zemais sociālās apdrošināšanas līmenis.

2010. gadā pēc krīzes izveidotais MUN režīms bija paredzēts kā vieglāks nodoklis, lai vienkāršāk varētu uzsākt savu uzņēmējdarbību. Gadu gaitā praksē tika konstatēts, ka nodoklis tiek izmantots nodokļu optimizācijai, turklāt bieži vien aizskarot darba tiesiskajās attiecībās vājāko pusi – darba ņēmēju. Kādā veidā? Piemēram, liekot darbiniekiem noformēties kā MUN maksātājiem – ar visām no tā darbiniekiem paredzamajām sekām: maziem pabalstiem, pieticīgu pensiju.

Ik pa laikam, veicot grozījumus likumā, arī lai ierobežotu šo “radošumu”, jauno normu pamatojumā grozījumu anotācijās ir minēti arī argumenti. Piemēram, grozījumiem, kas stājās spēkā 2018. gada 1. janvārī: 2015. gadā ap 11% no visiem MUN bija tādi mikrouzņēmumi, kuros strādājošie saņēma atalgojumu, lai gan mikrouzņēmumam nebija apgrozījums vai tas bija ļoti mazs. Valsts ieņēmumu dienests identificēja vairākus komersantus, kuros tika pārtrauktas darba attiecības ar  darba ņēmēju, bet faktiski tās turpinājās, sniedzot pakalpojumus jau MUN režīma ietvaros. Veicot kontroles pasākumus, ir konstatēti gadījumi, kad pakalpojuma sniedzēji – MUN maksātāji – strādā uz pakalpojuma saņēmēja iekārtām, bet būvniecībā objektos MUN maksātāji izmanto materiālus, darbarīkus, kas pieder pakalpojuma saņēmējam.

“Ekonomiskās situācijas pasliktināšanās dēļ ir ievērojami pieaudzis bezdarba līmenis. Bez darba palikušo iedzīvotāju alternatīvā nodarbošanās varētu būt uzņēmējdarbības uzsākšana, ko varētu veicināt administratīvo prasību samazināšana un vienkāršota uzņēmumu ienākuma nodokļa, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu noteikšanas kārtība mikrouzņēmumiem,” bija paskaidrots anotācijā Mikrouzņēmumu nodokļa likumam, ko steidzamības kārtībā pieņēma 2010. gadā.

Likuma iecere bija noteikt mikrouzņēmuma statusu un mikrouzņēmumu nodokļa noteikšanas un maksāšanas kārtību, lai radītu nepieciešamos priekšnoteikumus bez darba palikušajiem iedzīvotājiem uzsākt uzņēmējdarbību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas