E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22806
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Pierādījumu ticamība un izvērtēšana administratīvā pārkāpuma procesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2021
Dainis

Labdien! Vēlējos uzdot jautājumu par ceļa zīmes Nr. 326 darbības zonu. Šīs nedēļas sākumā pašvaldības policija noformēja administratīvā pārkāpuma protokolu: lēmumu par it kā novietotu transportlīdzekli ceļa zīmes Nr. 326 darbības zonā. Biju neizpratnē par šādu iznākumu, ieraugot logā dzeltenu lapiņu, automašīna bija novietota tieši līdz ar ceļa zīmes stabu, ja skatās no ceļa zīmes uzstādītās vietas puses. Ja skatās no ielas puses, izskatās, ka transportlīdzeklis novietots aiz ceļa zīmes līdz lukturiem, ja skatās vēl no cita leņķa, izskatās, ka transportlīdzeklis novietots pa pusei aiz ceļa zīmes. Pieprasīju no policijas lietas materiālus, fotofiksāciju, kur ne visās fotogrāfijās var viennozīmīgi pateikt, ka transportlīdzeklis atrodas aiz ceļa zīmes, piemēram, foto no transportlīdzekļa priekšpuses, kuru uzņēma policijas darbinieki, var redzēt ceļa zīmes stabu līdz ar automašīnu, citā foto ar leņķi no ielas puses var redzēt, ka ceļa zīmes stabs vizuāli iet nedaudz pāri transportlīdzekļa lukturiem. Policijas foto nav neviena uzņēmuma tieši perpendikulāri ceļam un zīmei, kur precīzi un nepārprotami varētu redzēt transportlīdzekļa izvietojumu, vai stabs, uz kura uzstādīta ceļa zīme no sāna, atrodas pret automašīnas korpusu vai līdz numurzīmes rāmītim. Tāpat policija šajā strīdīgajā lietā nav veikusi mērījumu, lai precizētu transportlīdzekļa novietojumu, vienīgais, uz ko policija balstās, ir viens vai divi foto, abi no izdevīga leņķa uzņemti, kur transportlīdzekļa korpuss it kā atrodas aiz ceļa zīmes. Manuprāt, ja fotofiksācija būtu veikta perpendikulāri ceļa zīmei, tad vismaz vienā fotofiksācijā būtu jāredz tikai ceļa zīmes mala, nevis pati ceļa zīme. Ņemot vērā to, ka ceļa zīme neatrodas pie paša ceļa, bet gan ir uzstādīta pāri ietvei uz zālāja, fotofiksācijā no dažādiem rakursiem mainās transportlīdzekļa novietojums pret ceļa zīmi. Ko darīt, ja policija uzskata, ka transportlīdzeklis atrodas ceļa zīmes darbības zonā? Es veicu fotofiksāciju no ietves puses, kur manā skatījumā transportlīdzeklis atrodas burtiski līdz ar stabu, uz kura uzstādīta ceļa zīme. Var pārsūdzēt lēmumu, bet domāju, ka manus foto neņems vērā, atsauksies uz policijas veikto foto, kur it kā redzams, ka transportlīdzeklis ir nedaudz aiz zīmes, tādējādi lēmumu 99,99% neatcels, līdz ar to jūtu, ka būs jātiesājas. Kā panākt un pierādīt, ka neesmu novietojis transportlīdzekli aiz ceļa zīmes? Vai ir kādi noteikumi, kas nosaka policijas darbinieku rīcību notikuma vietā, ja konstatēts administratīvais pārkāpums? Kā arī vai tikai policijas fotofiksācija strīdīgā situācijā var būt neapstrīdams pierādījums, it īpaši, ja policijas darbinieks veicis fotofiksāciju no “pareizā” leņķa, lai grūtāk būtu pārsūdzēt lēmumu? Paldies!

A
atbild:
15. aprīlī, 2021
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 90. panta pirmajai daļai pierādījumi administratīvā pārkāpuma lietā ir ziņas par faktiem, kurus administratīvā pārkāpuma procesā iesaistītās personas atbilstoši kompetencei izmanto, lai pierādītu administratīvā pārkāpuma esību vai neesību un noskaidrotu citus apstākļus, kam ir nozīme administratīvā pārkāpuma lietas pareizā izlemšanā.

Savukārt saskaņā ar minētā likuma 91. panta otro daļu to, cik ticamas ir pierādīšanā izmantojamās ziņas par faktiem, izvērtē, aplūkojot visus iegūtos faktus vai ziņas par faktiem kopumā un savstarpējā sakarībā.

Minētā likuma 168. panta pirmā daļa noteic, ka administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu persona var pārsūdzēt augstākai amatpersonai 10 darbdienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas [sūdzību iesniedzot amatpersonai, kura pieņēmusi lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā]. Tādējādi, ja jūsu rīcībā ir pierādījumi (fotogrāfijas), kas, jūsuprāt, apliecina administratīvā pārkāpuma neesību (transportlīdzekļa novietošanu ārpus attiecīgās ceļa zīmes darbības zonas), iesaku pārsūdzēt attiecīgo administratīvā pārkāpuma protokolu – lēmumu. Sūdzībā ietveriet visus jūsu norādītos apstākļus, apsvērumus un pievienojot savas fotogrāfijas. Policijas amatpersonas veiktās fotogrāfijas amatā augstākai amatpersonai ir jānovērtē pēc savas iekšējās pārliecības, kas pamatota uz vispusīgi, pilnīgi un objektīvi izpētītiem visiem administratīvā pārkāpuma lietas apstākļiem to kopumā, tostarp kopsakarā ar jūsu iesniegtajām fotogrāfijām.

Norādu, ka atbilstoši minētā likuma 91. panta trešajai daļai nevienam no pierādījumiem nav iepriekš noteikta augstāka ticamības pakāpe kā pārējiem pierādījumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas