E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22719
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Kas var saņemt pašvaldības sociālo palīdzību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2021
Aivars Birulis

Man ir 63 gadi, esmu 2. grupas invalīds. Saņemu invaliditātes pensiju (116 eiro). Daudzus gadus saņēmu no sociālā dienesta GMI pabalstu. Šomēnes man iztikas naudu atteica, balstoties uz to, ka liela invaliditates pensija. Lasot izdotos likumus, netiku skaidrībā, cik liels īsti ir iztikas minimums. Kā dzīvot tālāk? Paldies!

A
atbild:
12. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Garantētais iztikas minimuma līmenis ir paredzēts pašvaldībai kā kritērijs sociālās palīdzības sniegšanai iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem. Pašvaldības sociālais dienests vērtē mājsaimniecības (viena cilvēka vai vairāku cilvēku) ienākumus, atbilstoši tiem tiek noteikts sociālās palīdzības apmērs un veidi.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma grozījumos, kas ir spēkā no šīgada 1. janvāra, paredzētas izmaiņas nosacījumos sociālajai palīdzībai, ko sniedz pašvaldības.

Likuma 33. pantā ir noteikts garantēto minimālo ienākumu slieksnis un trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis sociālās palīdzības saņemšanai:

  • garantētais minimālais ienākumu (GMI) slieksnis ir 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā;
  • trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā;
  • maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 eiro pirmajai vai vienīgajai personai un 305 eiro pārējām personām mājsaimniecībā, bet ne zemāku par trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni (tātad – ne zemāku par 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā).

No 2021. gada paredzēti divi pamata sociālās palīdzības pabalsti – GMI un mājokļa pabalsts –, kā arī papildu sociālās palīdzības pabalsti: pabalsts atsevišķu izdevumu apmaksai (materiāls atbalsts personām sociālās funkcionēšanas un neatkarīgas dzīves nodrošināšanai) un pabalsts krīzes situācijā (operatīvi sniegts materiāls atbalsts ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai).

Šogad ir palielinātas minimālās pensijas, un 2. grupas invaliditātes minimālā pensija noteikta 190,40 eiro apmērā. Jaunajā – palielinātajā – apmērā invaliditātes pensiju sāks izmaksāt no maija. Par gada pirmajiem četriem mēnešiem pensiju pārrēķinās atbilstoši jaunajam apmēram, un starpību par šiem četriem mēnešiem arī izmaksās izmaksās maijā.

Pašvaldības sociālajā dienestā jums ir jāuzzina, kādu sociālo palīdzību jūs varētu saņemt pašreizējā situācijā.

Trūcīgajiem iedzīvotājiem ir arī valsts noteiktas atlaides, piemēram, mazāki maksājumi par elektrību.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas