E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22701
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Kad stājas spēkā lēmums par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2021
Aleksejs

Labdien! Vēlos precizēt sev svarīgu jautājumu. Lietas būtība: tiku apturēts par braukšanu alkohola reibumā 08.01.2021. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes lēmums ir atņemt vadītāja apliecību uz gadu un iziet pirmstermiņa komisiju, kā arī samaksāt sodu atbilstoši alkohola koncentrācijai līdz 1 promilēm. Lēmums tika izsniegts/sagatavots 20.01.2021., ar pārsūdzēšanas iespēju 10 darba dienu laikā. Cik ātri stājas spēkā liegums/aizliegums, ja lēmums ir pieņemts 20.01.2021.? T. i., no kura datuma (un līdz kuram) ir likumiski pareizi ielikt APK lieguma atzīmi par sauszemes transporta vadīšanu? Vai šo datumu ir iespēja izlabot, ja tas tika nepareizi aprēķināts?

A
atbild:
10. martā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 62. panta otrajai daļai par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, bet nepārsniedz 1,0 promili, piemēro naudas sodu (velosipēda vadītājam – astoņu naudas soda vienību apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam – no astoņdesmit sešām līdz simt divdesmit astoņām naudas soda vienībām) un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz vienu gadu.

Administratīvās atbildības likuma 17. panta pirmā daļa noteic, ka tiesību atņemšana ir personai piešķirto tiesību anulēšana, nosakot tai aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti iegūt šīs tiesības. Pēc tiesību atņemšanas termiņa beigām personai tiesības ir jāiegūst no jauna, ievērojot normatīvajos aktos noteikto tiesību piešķiršanas kārtību.

Atbilstoši minētā likuma 159. panta pirmajai daļai pieņemtais lēmums stājas spēkā ar brīdi, kad beidzas termiņš tā pārsūdzēšanai un tas nav pārsūdzēts, bet, ja lēmums ir pārsūdzēts, – ar brīdi, kad sūdzība ir noraidīta. Minētā likuma 168. panta pirmā daļa noteic, ka pieņemto lēmumu persona var pārsūdzēt augstākai amatpersonai 10 darbdienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas.

Tātad, ja lēmums netiek pārsūdzēts, tas stājas spēkā uzreiz pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai, jeb pēc 10 dienām no lēmuma paziņošanas. Tajā brīdī transportlīdzekļa tiesības jāanulē, bet reģistrā jāveic atzīme par aizliegumu tās atkārtoti iegūt uz laiku līdz vienam gadam. Pēc termiņa beigām vadītāja apliecība ir jāiegūst no jauna.

Laiks, no kura tiek rēķināts 10 dienu pārsūdzības termiņš, ir atkarīgs no tā, kādā veidā attiecīgais lēmums tika paziņots. Piemēram, ja lēmums izsniegts iestādē uz vietas, tas atbilstoši Paziņošanas likuma 6. panta pirmajai daļai uzskatāms par paziņotu ar brīdi, kad adresāts ir parakstījies par tā saņemšanu. Ja lēmums nosūtīts uz deklarēto dzīvesvietas adresi ierakstītā pasta sūtījumā, tas atbilstoši Paziņošanas likuma 8. panta trešajai daļai uzskatāms par paziņotu septītajā dienā pēc tā nodošanas pastā.

Nepieciešamības gadījumā informāciju par transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ierakstītajiem aizliegumiem ir iespējams labot vai aktualizēt. Minētais izriet no Ministru kabineta noteikumu Nr. 185 26. punkta.

Ja konkrētajā situācijā tiktu, piemēram, pārkāpti ceļu satiksmes noteikumi, atrodoties alkoholisko vielu ietekmē, un šādas rīcības rezultātā nodarīti miesas bojājumi citai personai, līdz Valsts policijas lēmuma spēkā stāšanās dienai būtu noteikts pagaidu aizliegums. Proti, saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 30. panta pirmo daļu Valsts policijas darbinieks nosaka aizliegumu izmantot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības transportlīdzekļa vadītājam, kurš alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu pret ceļu satiksmes drošību, par kuru var saukt pie kriminālatbildības. Šādā gadījumā transportlīdzekļa vadītājam ir aizliegts izmantot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un viņa transportlīdzekļa vadītāja apliecība aizturama līdz laikam, kad Valsts policijas amatpersona vai procesa virzītājs krimināllietā pieņem attiecīgu lēmumu. Turklāt saskaņā ar minētā panta trešo daļu transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma reģistrēšanas apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

Šādā gadījumā jau no noziedzīgā nodarījuma konstatēšanas brīža būtu noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegums.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas