E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32216
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai drīkst vadīt velosipēdu un elektroskrejriteni, ja atņemtas autovadītāja tiesības

J
jautā:
01. aprīlī, 2024
Ansis

Labdien! Man uz pieciem gadiem tika atņemtas tiesības. Vai es lieguma laikā drīkstu vadīt elektroskrejriteni vai velosipēdu? Vai drīkstu iegūt velosipēda vadīšanas tiesības, lai vadītu kādu no diviem minētajiem braucamajiem? 

A
atbild:
05. aprīlī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 24. panta ceturtā daļa noteic, ka piedalīties ceļu satiksmē ar velosipēdu patstāvīgi personai vecumā no 10 līdz 17 gadiem atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. Personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, velosipēda vadīšanai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav nepieciešamas. 

Savukārt CSL 24. panta piektajā daļā paredzēts, ka piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni personai, kura nav sasniegusi 14 gadu vecumu, ir aizliegts. Piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni personai vecumā no 14 gadiem atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. 

Ja jums ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, tad jūs velosipēdu varat vadīt bez velosipēda vadīšanas tiesībām (velosipēda vadītāja tiesības ir nepieciešamas jauniešiem līdz 17 gadiem). 

Savukārt, lai vadītu elektroskrejriteni,  ir nepieciešama vismaz velosipēda vadītāja apliecība neatkarīgi no vecuma. 

Kā norāda Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), ja personai ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, viņai nav aizliegts kārtot teorijas eksāmenu velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai. 

Papildus vēršam uzmanību, ka 2024. gada 5. aprīlī stājās spēkā grozījumi Ceļu satiksmes drošības direkcijas publisko maksas pakalpojumu cenrādī. Tajos noteiktas cenas arī velosipēda vadītāja teorijas eksāmena kārtošanai un velosipēda vadītāja apliecības saņemšanai. 

Līdz minētajam datumam Ministru kabineta noteikumu Nr. 1000 “Valsts akciju sabiedrības “Ceļu satiksmes drošības direkcija” publisko maksas pakalpojumu cenrādis” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 1000) 3.5. punkts un 3.6. punkts paredzēja, ka personas, kuras saņem velosipēda vadītāja apliecību un kuras kārto teorētisko eksāmenu velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai, no maksas ir atbrīvojamas. 

Tagad šie noteikumi paredz, ka no maksas par velosipēda vadītāja apliecības saņemšanu un teorētiskā eksāmena kārtošanu atbrīvojamas personas, kas jaunākas par 18 gadiem. 

Vairāk par izmaiņām CSDD maksas pakalpojumu cenrādī lasiet šajā LV portāla publikācijā. 

Vienlaikus aicinām iepazīties arī ar LV portāla publikāciju “Piemērots tiesību izmantošanas aizliegums vai atņemtas tiesības. Kā tās atjaunot?”, jo gadījumos, kad transportlīdzekļa vadīšanas tiesības ir atņemtas uz gadu vai ilgāku laiku, personai, lai atjaunotu šīs tiesības, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā jānokārto teorētiskais un vadīšanas eksāmens.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas