E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22681
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Mantojums, ja īpašums nav bijis nostiprināts zemesgrāmatā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2021
Gunita

Labdien! Pirms 5 gadiem brālis un māsa pieteicās uz mantojumu, nekustamo īpašumu un zemi, ko abi pieņēma. Notariāli tika panākta vienošanās par to, cik katram pienākas, bet īpašumtiesības nepaspēja nostiprināt zemesgrāmatā. Tagad brālis ir miris, viņam paliek divi mantinieki: bērni, kas ir pieteikušies uz mantojumu. Vai bērni manto katrs savu daļu no tēva, iepriekš norunātās, bet zemesgrāmatā nenostiprinātās daļas vai visas iepriekš atstātās mantojuma masas? Ja bērni manto tikai no savas tēva daļas, lai arī tā nav ierakstīta zemesgrāmatā, vai tēva māsa var pieteikties arī uz šīs daļas daļām?

A
atbild:
27. aprīlī, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Ilze Roze, zvērināta notāre

No jūsu aprakstītās situācijas saprotu, ka sākotnējie mantinieki (māsa un brālis) ir pieņēmuši mantojuma atstājēja mantojumu un saņēmuši mantojuma apliecību, un savā starpā ir noslēguši notariālu mantojuma sadales līgumu. Ar mantojuma sadales līgumu mantinieki vienojas, ka, piemēram, vienu kontrētu nekustamo īpašumu visā tā sastāvā savā īpašumā iegūst mantinieks A, savukārt otru nekustamo īpašumu – mantinieks B. Ja starp mantiniekiem noslēgts šāds līgums, tad uz mantojuma apliecības pamata saņemtās mantoto īpašumu domājamās daļas nereģistrē zemesgrāmatā uz katra mantinieka vārda, bet gan, pamatojoties uz nosēgto mantojuma sadales līgumu, mantiniekiem zemesgrāmatā tiek nostiprinātas īpašuma tiesības katram uz veselu nekustamo īpašumu (vai daļu), atbilstoši līguma noteikumiem. Ja līdzmantinieks (brālis) devās mūžībā, nepaspējis savas īpašuma tiesības nostiprināt zemesgrāmatā, tad viņa mantinieki (bērni) manto arī to īpašumu, kuru tēvs bija tiesīgs iegūt uz mantojuma sadales līgumam pamata. Šajā gadījumā divi bērni katrs 1/2 domājamās daļas apmērā mantos gan to mantu, kas piederēja pašam mantojuma atstājējam (tēvam), gan to mantu, ko tēvs ieguva uz mantojuma sadales līguma pamata. Ar mantojuma pieņemšanu bērniem ir saistošs tēva iepriekš noslēgtais mantojuma sadales līgums, un tas būs jāizpilda pilnā apmērā. Tēva māsa savas īpašuma tiesības uz konkrēto nekustamo īpašumu, kas viņai pienākas uz mantojuma sadales līguma pamata, varēs nostiprināt zemesgrāmatā pēc tam, kad mantojuma tiesībās būs apstiprināti brāļa bērni un saņemta mantojuma apliecība. Nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai īpašuma tiesību nostiprināšanai uz māsas vārda parakstīs māsa un mirušā brāļa mantinieki (viņa bērni).

Māsa kā otrās šķiras mantiniece nevarēs mantot no brāļa, ja uz brāļa mantojumu ir pieteikušies pirmās šķiras mantinieki – viņa bērni –, kuri saskaņā ar Civillikumu manto prioritārā kārtībā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas