E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22667
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

No kādiem līdzekļiem apmaksā koku apgriešanu vai pagraba tīrīšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2021
Sabīne

Labdien! Mūsu māju apsaimnieko “Rīgas Namu pārvaldnieks”. Līdz ar to, cik saprotu, dzīvojamā māja nav pārņemta dzīvokļu īpašnieku valdījumā. Vēlos noskaidrot, kurā maksājuma pozīcijā – ikmēneša apsaimniekošanas maksā vai remontdarbu uzkrājumu fondā – ietilpst: pagraba tīrīšana, vecā azbesta šīfera (kas vēl aizvien pēc vairāk nekā pirms 10 gadiem veiktas jumta seguma nomaiņas atrodas bēniņu telpā) likvidācija/utilizācija, koku un krūmu apgriešana, sniega tīrīšana no jumta. Iepriekšējos gados, piemēram, koku un krūmu apgriešana un pagraba tīrīšana tika segta no apsaimniekošanas maksas un papildmaksa netika piemērota. Savukārt šogad pirmo reizi šie abi iekļauti remontdarbu tāmē, turklāt kā prioritāri veicamie, un mums, iedzīvotājiem, nav ļauts mainīt prioritātes. Vai tas ir likumīgi? Tāpat vēlos noskaidrot, kādas aktivitātes mājas pilnvarotā persona ir tiesīga veikt atsevišķi, bez dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma?

A
atbild:
24. martā, 2021
SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”
Una Grenevica, Komunikācijas nodrošinājuma nodaļas vadītāja

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”, gatavojot dzīvojamās mājas uzturēšanas darbu plānu, tajā ir pieļauts iekļaut arī teritorijas labiekārtošanas darbus, tādējādi šos darbus veicot no uzkrātajiem līdzekļiem, nevis paaugstināt izmaksas tāmes sadaļā “Dzīvojamās mājas sanitārā apkope”. Neprecīzs ir apgalvojums, ka iepriekšējos gados šie darbi tika veikti bez papildu samaksas. Ja dzīvojamajai mājai tika ieplānoti koku/krūmu apkopes vai pagrabu/bēniņu tīrīšanas darbi, tad šo darbu plānotās izmaksas tika iekļautas pārvaldīšanas maksā, attiecīgi tāmes izdevumu pozīcijā 1.1. “Dzīvojamās mājas sanitārā apkope”.

Mājās, kuras nav pārņēmuši pārvaldīšanā dzīvokļu īpašnieki, saskaņā ar noteikumu Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi” 18. punktu pārvaldnieka izveidotais uzturēšanas darbu plāns un aprēķinātie pārvaldīšanas maksājumi stājas spēkā nākamā gada 1. janvārī vai citā pārvaldnieka noteiktajā termiņā, ja:

  • saskaņā ar šo noteikumu 12. punktu sasauktā dzīvokļu īpašnieku kopsapulce nav bijusi lemttiesīga vai tajā nav pieņemts lēmums;
  • dzīvokļu īpašnieku kopība šo noteikumu 14. punktā minētajā termiņā nav pieņēmusi lēmumu par uzturēšanas darbu plāna un pārvaldīšanas maksājumu apstiprināšanu;
  • dzīvokļu īpašnieku kopība šo noteikumu 16. punktā minētajā termiņā nav pieņēmusi lēmumu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu.

Tā kā pašreiz uzturēšanas darbu plāns ir stājies spēkā, tad dzīvokļu īpašnieki var pieņemt lēmumu par citu darbu iekļaušanu vai veikšanu. Kopības lēmums pieņemams ar vairāk nekā pusi dzīvokļa īpašnieku balsu skaitu. Jāņem vērā, ka, pieņemot šo lēmumu, dzīvokļu īpašnieki nevar atteikties no dzīvojamās mājas uzturēšanas darbu plānā ietverto dzīvojamās mājas remontu, atjaunošanas vai pārbūves darbu veikšanas. Var mainīt darbu prioritātes vai papildināt to sarakstu, nosakot kādu jaunu darbu ar pirmo prioritāti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas