E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22616
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Īpašumtiesību reģistrēšana nereģistrētās attiecībās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2021
Dana

Labdien. Ar dzīvesbiedru (attiecības nav reģistrētas, neesam laulāti) vēlamies iegādāties nekustamo īpašumu, noformējot to kā kopīpašumu (nesadalot faktiski). Vai šis jautājums jāsāk kārtot pie notāra pirms nostiprinājuma lūguma par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, vai arī sākotnēji nekustamais īpašums var tikt reģistrēts zemesgrāmatā uz vienas personas vārda un vēlāk var tikt “pievienots” otrs īpašnieks vai kāds cits variants? Paldies!

A
atbild:
07. aprīlī, 2021
Marika Mure
juriste

Nereģistrētās attiecībās iegādātu nekustamo īpašumu reģistrējot tikai uz vienas personas vārda, otrai personai pastāv zināmi riski, kuru izvērtēšanu pirms darījuma noslēgšanas būtu prātīgi un lietderīgi nodot kompetenta jurista rokās.

Ja par nekustamā īpašuma īpašnieku zemesgrāmatā būs ierakstīts viens no jums, vēlāk vienkārši tāpat otru “pievienot” kā īpašnieku nesanāks. To varēs izdarīt tikai jau starp jums noslēgta atsavināšanas darījuma (pirkums, dāvinājums u. tml.) rezultātā, kas prasīs attiecīgu izmaksu veikšanu, saistītu ar otras personas īpašumtiesību nostiprināšanu (valsts nodevas, nodokļi utt.). Šādi apstākļi protams, iestātos, arī pastāvot laulāto attiecībām, taču atšķirībā no nereģistrētā savienībā iegādātas mantas laulātajiem ir tiesības pretendēt uz to mantu, kas laulības laikā iegūta. Nereģistrētās attiecībās pierādīt otras puses ieguldījumu un īpašumtiesības varētu izrādīties daudz sarežģītāk

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas