E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22599
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā izdeklarēties no Latvijas dzīvokļa un kļūt par nodokļu nerezidentu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2021
Inita

Kur jāvēršas cilvēkam, ja viņš nevēlas būt Latvijas valsts rezidents? Kas jādara? Un kā varu izdeklarēties no dzīvokļa?

A
atbild:
22. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 15. pantu un Ministru kabineta 2011. gada 15. februāra noteikumiem Nr. 131 “Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība” Latvijas pilsonim, Latvijas nepilsonim un personai, kura Latvijā saņēmusi reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību, ir pienākums paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei par savu, savu nepilngadīgo bērnu un personu, kuras atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā, dzīvesvietas adresi ārvalstīs:

  • triju mēnešu laikā pēc pārcelšanās uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs;
  • 30 dienu laikā pēc ārvalsts dzīvesvietas adreses maiņas.

Lai paziņotu dzīvesvietas adresi ārvalstī, personai ir jāaizpilda noteikta parauga iesniegums (lejuplādējams DOC formātā) vai jāuzraksta iesniegums brīvā formā, tajā norādot datus par sevi vai/un savu nepilngadīgo bērnu (vārds, uzvārds, personas kods) un adresi ārvalstī.

Par iesnieguma iesniegšanu valsts nodeva nav jāmaksā.

Lai iesniegtu iesniegumu elektroniski, personai ir jāaizpilda speciāla tiešsaistes forma portālā latvija.lv. 

Iesniegumu šobrīd Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē iespējams iesniegt tikai attālināti:

  1. nosūtot pa pastu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Personu statusa kontroles nodaļai uz adresi Čiekurkalna 1. līnija 1, k-3, Rīga, LV-1026 vai jebkurai PMLP klientu apkalpošanas nodaļai, pievienojot personu apliecinoša dokumenta kopiju;
  2. ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz e-pastu pskn@pmlp.gov.lv un pievienojot personu apliecinoša dokumenta kopiju;
  3. izmantojot e-pakalpojumu portāla latvija.lv sadaļā “Iesniegums iestādei”, pievienojot personu apliecinoša dokumenta kopiju, vai “Iesniegums par dzīvesvietas reģistrēšanu ārvalstīs”.

Iesniegumu iespējams iesniegt arī tuvākajā Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs. Jautājumus par iespējamiem dokumentu iesniegšanas veidiem aicinām noskaidrot, sazinoties ar konkrēto pārstāvniecību vai meklējot informāciju interneta vietnē.

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 6. panta piektā daļa paredz: “Ja personas dzīvesvieta ir ārvalstī, dzīvesvietas deklarēšanas pienākums ir izpildīts, ja dzīvesvietas deklarētājs sniedzis ziņas par dzīvesvietu Iedzīvotāju reģistra likumā noteiktajā kārtībā.

Ja jautājums ir par nodokļu rezidences statusa maiņu: ja fiziskā persona uzskata, ka nodokļu aprēķināšanas vajadzībām tā ir Latvijas nerezidente un nodokļus no saviem gūtajiem ienākumiem maksās savā rezidences valstī – ārpus Latvijas –, Latvijas Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz:

  • iesniegumu par Latvijas rezidenta statusa maiņu, norādot datumu, sākot ar kuru personu uzskata par nerezidenti, un sniedzot ar faktiem pamatotu informāciju par to, ka persona neuzturas Latvijā ilgāk par 183 dienām jebkurā 12 mēnešu periodā un personai ir izveidojušās ciešākas personiskās un ekonomiskās attiecības ar ārvalsti nekā ar Latviju;
  • tās valsts, par kuras rezidenti ir kļuvusi fiziskā persona, nodokļu administrācijas izsniegtu rezidences apliecību vai rezidences valsts nodokļu administrācijas izsniegtu dokumentu, kas apliecina, ka šī persona ir atzīta par rezidenti nodokļu maksāšanas nolūkiem konkrētajā valstī.

Pēc iesniegto dokumentu (iesnieguma un rezidences apliecības vai tai pielīdzināma dokumenta) izvērtēšanas VID uzskata personu par nerezidenti ar datumu, kad tā atstāja Latviju, vai ar datumu, kuru personas rezidences valsts nodokļu administrācija norādījusi rezidences apliecībā vai dokumentā, kas apliecina personas rezidenci, kā šīs valsts rezidences iegūšanas dienu.

Ja ir jautājumi par nodokļu rezidences statusa maiņu, jāsazinās ar VID.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas