E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22507
Lasīšanai: 3 minūtes

Kopīpašuma apsaimniekošana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2021
Daina

Ir papildu jautājums par 11.02.21. atbildi uz jautājumu Nr. 22402. Joprojām nav skaidrs, kā sadalīt mājas kopīpašuma uzturēšanas izmaksas, ja mājas pazemes stāvs (pagrabs) ir reģistrēts kā atsevišķs kopīpašums: stāvvietas. Mājā ir 25 dzīvokļu īpašumi un telpa Nr. 26. Telpas Nr. 26 kopīpašnieki ir 25 dzīvokļu īpašnieki + 4 daļu īpašnieks SIA. Kopā 29 domājamās daļas. SIA mājā nav dzīvokļu īpašuma. Jautājuma būtība faktiski ir par to, kā aprēķināt tieši šo 4 daļu īpašnieka maksājamo daļu dzīvojamās mājas kopīpašuma uzturēšanā, t. i., kā aprēķināt SIA maksājamo daļu par jumta, ārsienu u. c. remontiem, āra teritorijas uzkopšanas darbiem u. c. mājas kopīpašuma apsaimniekošanas darbiem. Tas, ka visiem 29 daļu īpašniekiem ir jāuztur telpa Nr. 26, ir skaidrs. Bet kā ir ar mājas pārējo kopīpašumu? Šo 4 daļu īpašnieks nemaksā mājas kopīpašuma apsaimniekošanas izmaksas. Rēķināt visas mājas kopīpašuma uzturēšanas izmaksas uz telpas Nr. 26 kopīpašniekiem kopumā un tad sadalīt 29 daļās nebūtu taisnīgi, jo 25 daļu kopīpašnieki jau piedalās mājas kopīpašuma uzturēšanā kā dzīvokļu īpašnieki, t. i., maksā apsaimniekošanas izdevumus un remontu izdevumus. Likt viņiem to darīt otrreiz kā telpas Nr. 26 kopīpašniekiem nebūtu taisnīgi. Un taisnīgi nav arī tas, ka šo 4 daļu īpašnieks SIA nemaksā neko no mājas kopīpašuma uzturēšanas. Ja telpa Nr. 26 ir jāuzskata par dzīvokļa īpašumu, tad kas šajā gadījumā ir telpas Nr. 26 atsevišķais īpašums (pati telpa Nr. 26?) un kas ir telpas Nr. 26 kopīpašums? Telpa Nr. 26 ir milzīga, tur ir iebraukšanas un izbraukšanas ceļi.

A
atbild:
22. februārī, 2021

Ja telpa Nr. 26 ir kopīpašums, tad tās apsaimniekošanā jāpiedalās visiem īpašumu kopīpašniekiem – gan dzīvokļu īpašniekiem, gan nedzīvojamo telpu īpašniekiem – proporcionāli savām domājamām daļām. 

Kā tas norādīts jautājumā, visiem 29 daļu īpašniekiem ir jāuztur telpa Nr. 26, tādējādi arī visas pārējās apsaimniekošanas un mājas uzturēšanas izmaksas proporcionāli dalāmas uz katru dzīvokļa un nedzīvojamo telpu īpašnieku.

Telpa Nr. 26, kā jautājumā norādīts, ir kopīpašums, un jūs patvarīgi nevarat mainīt šīs telpas izmantošanas mērķi (uzskatīt to par dzīvokļa īpašumu).

Tādējādi mājas apsaimniekošanas un uzturēšanas izdevumi (kopīpašuma uzturēšanas izdevumi) ir proporcionāli attiecināmi uz visiem īpašniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas