E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22502
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kāpēc jāmaksā par rēķina sagatavošanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2021
Inga

Labdien! Par ūdenssaimniecības pakalpojumiem, izlietoto ūdeni, katru mēnesi pati nolasu skaitītāja rādījumus. Maksājuma mērķī tos norādu un ieskaitu pakalpojuma sniedzēja kontā pēc apstiprinātajiem tarifiem. Ar šo gadu tiek uzspiesta maksa par rēķina sagatavošanu: 2 eiro. Vai mani var sodīt, ja turpināšu līdzšinējo maksājuma kārtību un nemaksāšu 2 eiro par rēķina atsūtīšanu e-pastā?

A
atbild:
15. februārī, 2021
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.3 pants nosaka:

(1) Par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem dzīvojamās mājas īpašnieks patstāvīgi norēķinās ar attiecīgā pakalpojuma sniedzēju, veicot tiešus maksājumus pakalpojuma sniedzējam, izņemot šā panta otrajā daļā minēto gadījumu.

(2) Dzīvojamās mājas īpašnieks ir tiesīgs likumā noteiktajā kārtībā pieņemt lēmumu par uzdevuma došanu pilnvarotai personai, kas var būt arī pārvaldnieks, organizēt maksājumu iekasēšanu no dzīvojamās mājas īpašnieka par attiecīgu dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu un saņemto maksājumu pārskaitīšanu dzīvojamās mājas īpašnieka vārdā pakalpojuma sniedzējam [maksājums ar pilnvarotas personas (pārvaldnieka) starpniecību].

Tātad par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem no likumdošanas viedokļa var norēķināties divējādā kārtībā: tieši norēķinoties ar komunālo pakalpojumu sniedzēju, kurš izraksta individuālu rēķinu, vai arī maksājot ar mājas apsaimniekotāja starpniecību.

Jūsu jautājumā nav skaidra ne rēķina veids (elektronisks vai papīra rēķins), ne norēķinu sistēma (tiešie norēķini vai ar starpniecību). Katrā ziņā jāprasa šī rēķina sagatavotājam, kas tie ir par 2 eiro un kā iespējams šīs izmaksas samazināt. Ja 2 eiro ir pamatoti un izvēlētajā norēķinu formā tos samazināt neizdodas, tad tie vai nu jāsamaksā, vai arī strīds par šāda parāda izveidošanos jārisina tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas