E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2246
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
3
3

Par nekustamā īpašuma labprātīgu pārdošanu izsolē tiesas ceļā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2013
Jana Bumbiere

Labdien! Vai maksātnespējas procesa ietvaros saskaņā ar iepriekšējo maksātnespējas likumu (01.01.2008. MNL) ir iespējama nekustamā īpašuma labprātīga pārdošana izsolē tiesas ceļā?

A
atbild:
24. maijā, 2013
Maksātnespējas administrācija
Ervīns Ābele, direktors

Maksātnespējas likuma, kurš bija spēkā līdz 2010.gada 31.oktobrim (turpmāk – Maksātnespējas likums), 133.panta pirmajā daļā noteikts, ka parādnieka mantas pārdošana notiek atklātās izsolēs (Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, kā to paredz Maksātnespējas likuma 99. un 135.pants), ja likums nenosaka citu konkrētās mantas atsavināšanas kārtību.

 Piemēram, Maksātnespējas likuma 133.panta ceturtajā daļā noteikts, ka ar kreditoru sapulces piekrišanu administrators var izmantot citus neieķīlātās kustamās parādnieka mantas pārdošanas veidus vai arī 142.panta otrajā daļā noteiktajā gadījumā lauksaimniecības produkta ražotāja mantu var pārdot bez izsoles.

Savukārt attiecībā par izsoles procedūru jānorāda, ka maksātnespējas procesā parādnieka manta tiek pārdota piespiestā izsolē. No Civillikuma 2074.panta izriet, ka labprātīgu izsoli tiesas ceļā var veikt tās īpašnieks pēc paša ieskata. Turpretī maksātnespējas procesa pasludināšanas gadījumā parādnieka īpašniekam vairs nav nekādas varas pār tā nekustamajiem īpašumiem. 

Saskaņā ar Maksātnespējas likumā noteikto, tiesības atsavināt parādnieka mantu piemīt vienīgi administratoram. Attiecīgi administrators kreditoru sapulces noteiktajā termiņā sāk veikt darbības parādnieka neieķīlātās mantas pārdošanai izsolē, kā arī pats vai pēc nodrošinātā kreditora pieprasījuma - parādnieka ieķīlātās mantas pārdošanai izsolē. Līdz ar to nekustamā īpašuma pārdošana labprātīgā izsolē Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā saskaņā ar Maksātnespējas likumu nav iespējama, jo nevienam no Civilprocesa likuma 396.panta otrajā daļā norādītajiem subjektiem – lietas īpašniekam (parādniekam) un ķīlas ņēmējam – nav tiesību iesniegt tiesā attiecīgu pieteikumu. 

Par to, ka maksātnespējas procesā parādnieka manta tiek pārdota piespiestā izsolē, liecina arī spēkā esošā Maksātnespējas likuma 115.panta pirmajā daļa, kurā likumdevējs jau tiešā tekstā ir norādījis, ka mantas izsole izdarāma un īpašuma tiesības nostiprināmas uz ieguvēja vārda saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem par mantas pārdošanu piespiestā izsolē.

Informējam, ka oficiālu tiesību normu iztulkojumu var sniegt tikai likumdevējs vai tā īpaši pilnvarota institūcija, savukārt normatīvie tiesību akti Maksātnespējas administrācijai šādas tiesības neparedz. Šajā atbildē sniegtā tiesību normu interpretācija ir informatīva un tai piemīt vienīgi ieteikuma raksturs.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas