E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22429
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
2
1
2

Ja personai ārvalstī ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2021
Inese

Labdien! Vīram Zviedrijā atņemta autovadītāja apliecība par 0,2 promilēm (izelpā). Kā tas ietekmē auto vadīšanu Latvijā? Auto vadīšanas stāžs ir vairāk par 2 gadiem. Tāpēc nav skaidrs, kas notiek ar autovadītāja apliecību šeit, jo Latvijā atņem tiesības, ja ir vairāk par 0,5 promilēm. Par liegumu vadīt transporta līdzekli lēmuma vēl nav. Paldies!

A
atbild:
16. aprīlī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Ieva Bērziņa, Komunikācijas departaments

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma (CSL) 30. panta otrās daļas 8. punktā noteikto transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nedrīkst izmantot, ja personai ārvalstī ir spēkā esošs transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

Līdz ar to, ja personai ārvalstī tiek piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, tad viņai arī Latvijā ir aizliegts izmantot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

Par piemēroto sodu Zviedrijas atbildīgās institūcijas informē Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD), kas transportlīdzekļu vadītāja reģistrā izdara atzīmi par vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu.

Pēc lieguma termiņa beigām tajā valstī, kurā personai ir patstāvīgā dzīves vieta, var atjaunot tiesības vadīt transportlīdzekli.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 103) 39.6. punktu CSL 30. panta otrās daļas 8. punktā minētajā gadījumā, proti, ja personai ārvalstī ir spēkā esošs transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, jārīkojas attiecīgi šo noteikumu 40.1. vai 40.2. apakšpunktā minētajā kārtībā.

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 103 40.2 punktam, ja personai ir bijušas piešķirtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, taču tās ir atņemtas Administratīvās atbildības likumā noteiktajā kārtībā, persona, lai tās iegūtu un saņemtu vadītāja apliecību, rīkojas šādā kārtībā:

  • 40.2 1. ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas uz laiku līdz vienam gadam, persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā to pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu;
  • 40.2. ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas uz gadu vai ilgāk vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā šos eksāmenus pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas