E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22328
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ja darbinieks nepiekrīt algas paaugstinājuma apmēram

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Baiba

Labdien! Radusies šāda situācija: ar 1. janvāri pašvaldībā ir pieņemts lēmums, kas noteic, ka pašvaldības darbiniekiem tiek palielinātas darba algas. Darba algas pieaugums vienam no darbiniekiem ir plānots 3 EUR. Darbinieks šādam algas palielinājumam nepiekrīt. Kāda ir tālākā rīcība? Vai darbiniekam jāpiemēro iepriekš noteiktā darba alga, par ko darbinieks vienojies ar darba devēju, parakstot darba līgumu? Vai šis var būt pamats, lai atbrīvotu darbinieku, ja darbiniekam nekas cits nav mainīts: ne pienākumu apjoms, ne darba laiks (slodze)? Ļoti gribētu uzzināt atbildi!

A
atbild:
03. martā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Var emocionāli saprast darbinieka neapmierinātību ar nelielo paaugstinājuma apmēru, un darbinieka ieskatā tas, iespējams, ir “smieklīgi”, “pazemojoši” u. tml.

Tomēr jāņem vērā, ka darba devējs (pašvaldība) palielinājumu ir aprēķinājis, ievērojot kādus nosacījumus, kā arī savas finansiālās iespējas. Līdz ar to pašvaldībai būtu jāmaksā tie 3 eiro, savukārt darbinieks, ja vēlas, var rakstīt iesniegumu ar saviem iebildumiem. 

Darba likuma 6. pants noteic, ka nav spēkā darba koplīguma, darba kārtības noteikumu, kā arī darba līguma un darba devēja rīkojumu noteikumi, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli.

Algas palielinājums, lai arī “tikai” 3 eiro apmērā, tomēr uzlabo darbinieka tiesisko stāvokli.

Ja darbinieks atsakās parakstīt darba līguma grozījumus, ar kuriem tiek palielināta darba alga, tad darba devējam tomēr būtu jāmaksā palielinātā alga. Darba devējs, visticamāk, apstiprina štatu sarakstu ar jaunām amatalgām, savukārt grāmatvedībai tas ir pamats izmaksāt algu jaunajā apmērā.

Katrā ziņā fakts, ka darbinieks nepiekrīt piedāvātajam algas palielinājumam, nebūtu pamats darbinieka atlaišanai vai citu nelabvēlīgu seku radīšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas