E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22257
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalsti sociāli apdrošinātiem un sociāli neapdrošinātiem vecākiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2021
Kristīna

Labdien! Jautājums par pabalstiem. Bērna dzimšanas mēnesī (05.2021.) māte nestrādās jau vienu gadu un divus mēnešus. Pirms šī termiņa viņa bija algots darbinieks, par kuru tika maksātas sociālās iemaksas. Tēvs ir algots darbinieks, par kuru tiek veiktas sociālās iemaksas, tāpēc vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu saņems viņš. Kādus pabalstus šajā situācija ir iespējams saņemt? Vai visus? Maternitātes + paternitātes, bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu, un bērna piedzimšanas pabalstu? Paldies!

A
atbild:
22. janvārī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Tēvam kā apdrošinātai personai (darba ņēmējam) ir tiesības saņemt:

  • vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu;
  • paternitātes pabalstu, ja darba devējs piešķīris atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu 2 mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas.

Valsts sociālos pabalstus, kurus piešķir neatkarīgi no nodarbinātības fakta, var pieprasīt viens no vecākiem, šajā gadījumā strādājošais tētis vai nestrādājošā māmiņa:

  • bērna piedzimšana pabalstu;
  • ģimenes valsts pabalstu, kuru piešķir no bērna 1 gada vecuma.

Iesniegumu pabalsta piešķiršanai var iesniegt jau tūlīt pēc bērna piedzimšanas, lai vēlāk, rūpēs par bērnu, neaizmirstos to izdarīt.

Maternitātes pabalsts ir sociālās apdrošināšanas pabalsts. Šo pabalstu piešķir sievietei, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis dabnespējas lapu B.

Tikai atsevišķos gadījumos arī sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, ja:

  • zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • zaudējusi darba ņēmēja statusu sakarā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas