E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22241
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kāda atbildība likumā paredzēta par aizskārumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2021
Sanita

Labdien! Ko paredz likums personai, kura aizskārusi manu godu un cieņu mutiskā un fiziskā veidā? Pie kā jāvēršas, lai risinātu šo situāciju un tiktu novērsta šāda gadījuma atkārtošanās?

A
atbild:
18. martā, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Atkarībā no tā, ar kādām darbībām un kādos apstākļos ir izdarīts aizskārums, var iestāties civiltiesiskā atbildība, administratīvā atbildība vai kriminālatbildība.

Privāttiesībās vispārējais kaitējuma atlīdzības prasījuma pamats ir ietverts Civillikuma 1635. panta noteikumos, kuri vispārēji paredz “tiesību cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja”. Ar prasības pieteikumu par kaitējuma atlīdzību šādā gadījumā jāvēršas tiesā, un atlīdzības apmēru arī nosaka tiesa.

Ja ar aizskārumu ir izdarīts miesas bojājums, tad Civillikuma 2347. pantā ir paredzēts, ka aizskārējam jāsedz arī ārstēšanās izdevumi, atrautā peļņa un atlīdzība (mantiska kompensācija) par morālo kaitējumu.

Nodarot miesas bojājumus, atkarībā no izdarītā aizskārējam var iestāties arī kriminālatbildība vai administratīvā atbildība. Šāda veida atbildības var iestāties tikai tad, ja aizskārums izdarīts tādā veidā vai izraisot tādas sekas, par ko paredzēta atbildība Krimināllikumā vai citā likumā. Sods par sīko huligānismu vai maznozīmīga miesas bojājuma izdarīšanu ir paredzēts Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā.

Sodam ir gan sodoša, gan preventīva funkcija, tomēr jāņem vērā, ka ar sodu netiek garantēti novērsta neatļautas darbības atkārtotas izdarīšanas iespēja, persona var mēģināt aizskart jūs arī pēc vēršanās pret viņu, apzinoties, ka par to var nākties atbildēt atkal.

Jums ir iespēja vērsties policijā ar iesniegumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas