E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22200
Lasīšanai: 7 minūtes
1
5
1
5

Saistību mantošana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2021
Ināra

Labdien! Man ir šāda situācija: 2006. gada februārī mans tēvs paņēma kredītu bankā (“Swedbank”). No 1998. gada nedzīvoju kopā ar tēvu, kā arī pēdējos gadus neuzturēju sakarus ar viņu, tāpēc par šo visu nezināju. 2010. gadā banka kredītu pārdeva kredītiestādei “Gelvora”. 2011. gadā tēvs nomira, un man viņa paziņa pateica, ka viņam bija sabrukusi māja Bauskas rajonā. Es aizgāju pie notāres, kura “Latvijas Vēstnesī” ievietoja ziņu par pieteikšanos mantojumam. Laiks: 3 mēneši. No mantiniekiem pieteicos tikai es. No kreditoriem: “Latvenergo” un “Lattelecom”. Visi parādi tika samaksāti, un es mantoju māju. 2015. gada septembrī (pēc 4 gadiem kopš tēva nāves un 9,5 gadiem kopš kredīta paņemšanas) man atnāca vēstule no uzņēmuma “Gelvora” (tā nebija ierakstīta). Vēstulē bija rakstīts, ka es esmu parādā gandrīz 3000 eiro (1500 eiro parāds + procenti). Kad šim uzņēmumam jautāju, kur viņi bija 4 gadus, operators pateica, kā agrāk tika sūtītas vēstules uz adresi, kurā bija deklarēts mans tēvs. Es nekad neesmu tur bijusi deklarēta un nekad tur neesmu dzīvojusi. Līdz ar to nevaru saprast savu saistību ar šo adresi. Es uzrakstīju iesniegumu uzņēmumam “Gelvora” ar lūgumu noņemt no manis saistības, kā arī izņemt no kreditoru “melnā saraksta”, atsaucoties uz Mantojuma likuma 705. pantu. “Gelvora” pēc mēneša man atbildēja, ka 705. panta grozījums (“Uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību vai taisot aktu par mantojuma lietas izbeigšanu.”) stājās spēkā tikai 2013. gadā, līdz ar to man tomēr vajag samaksāt parādu. 2018. gadā mēs ar vīru ņēmām bankā līzingu, un banka mani informēja par to, ka es atrodos “Latvijas Bankas” kredītu reģistrā no 2014. gada. Tāpēc man rodas jautājumi: 1) vai “Gelvora” varēja ievietot mani “Latvijas Bankas” kredītu reģistrā, ja es pat nebiju informēta par to, ka esmu mantojusi šo parādu? Vai “Gelvora” ir tiesīga pieprasīt no manis kavējuma naudu 1135,46 eiro apmērā, ja man pat nebija iespējas samaksāt šo parādu bez tiem? Ko man darīt tālāk, lai mani izņemtu no “Latvijas Bankas” kredītu reģistra? Liels paldies!

A
atbild:
13. janvārī, 2021

Jautājumā nav norādīts precīzs mantojuma pieņemšanas datums, taču, ņemot vērā tīmekļvietnē likumi.lv pieejamās sistematizētās un konsolidētās tiesību aktu redakcijas, var secināt, ka Civillikuma otrās daļas “Mantojuma tiesības” 705. pants (01.01.2007.–31.12.2012.) bija izteikts šādā redakcijā: ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām (702. pants un turpm. p.) arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās.

Savukārt 01.07.2013.–31.12.2013. pants bija izteiks šādā redakcijā: ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām (702. un turpm. p.) arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās.

Uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību vai taisot aktu par mantojuma lietas izbeigšanu.

(Ar grozījumiem, kuri izdarīti ar 17.01.2013. likumu, kas stājas spēkā 31.01.2013. Otrā daļa stājas spēkā 01.07.2013. Skatīt 17.01.2013. likuma pārejas noteikumu.)

Jautājumos par materiālo un procesuālo tiesību normu piemērošanu laikā un telpā tiek piemērots šāds pamatprincips: tiek piemērotas tās materiālās tiesību normas, kas bija spēkā attiecīgajā periodā (jūsu gadījumā: mantojuma pieņemšanas dienā), savukārt procesuālās tiesības tiek piemērotas atbilstoši pašreizējam procesuālo normu regulējumam.

Tātad, ja mantojums tika pieņemts līdz 2013. gada 7. jūlijam, tad jums lietā nav pamata atsaukties uz kreditoru pretenziju dzēšanos sakarā ar kreditora prasījumu nepieteikšanu noteiktajā termiņā.

Lietā ir vērtējams arī otrs būtisks faktors, t. i., noilgums.

Saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš (aktuālā redakcija).

Minētais regulējums jau bija spēkā kopš 21.01.2009.–31.12.2009. un turpmākās redakcijās.

Tādējādi ir jāsaprot noilguma piemērošanas pamatotība pretenzijas izskatīšanā.

Jautājumā norādīts, ka “Gelvora” 4 gadu garumā nepieteica nekādas pretenzijas pret jums. Saskaņā ar Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 11. panta 3. daļā (visās redakcijās, arī aktuālajā) noteikto kārtību, ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot šā panta pirmajā vai otrajā daļā minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, saziņu ar parādnieku īsteno rakstveidā, nosūtot nepieciešamo informāciju uz parādnieka deklarētās dzīvesvietas adresi.

Saskaņā ar Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 14. pantu “Gelvorai” kā parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir pienākums (un tiesības) iegūt ziņas par parādnieku no Latvijas Republikas iedzīvotāju reģistra, t. i., lai izpildītu šā likuma 7. panta prasības, parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs un kreditors, kas ir saņēmis atļauju (licenci) kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai vai kas ir kredītiestāde, ir tiesīgs iegūt no iedzīvotāju reģistra šādu informāciju:

1) parādnieka deklarētā dzīvesvieta;

2) apstiprinājums par parādnieka nāvi.

Tādējādi, kā tas norādīts jautājumā, “Gelvora” atruna par to, ka “pretenzijas tika sūtītas uz mantojuma atstājēja deklarētās dzīvesvietas adresi”, kurā jūs neesat (un neesat bijusi) deklarēta, neatbilst Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma normu prasību izpildei un nepārtrauc noilguma tecējumu Civillikuma 1905. panta izpratnē.

Ņemot vērā minēto, redakcijas ieskatā “Gelvoras” prasījuma tiesības pret jums kā pret mantojuma pieņēmēju ir izbeigušās noilguma dēļ.

Tā kā “Gelvoras” prasījuma tiesības pret jums ir izbeigušās noilguma dēļ, uzņēmumam nav tiesību iekļaut jūs kredītu reģistrā.

Saskaņā ar Kredītu reģistra likuma 11. pantu ziņas par klientu, klienta saistībām un klienta saistību pārkāpumiem, kā arī ziņas par klienta galvinieku, klienta galvinieka saistībām un klienta galvinieka saistību pārkāpumiem reģistrā iekļauj reģistra dalībnieks. Reģistra dalībnieks aktualizē reģistrā iekļautās ziņas, ja tās mainās, izņemot periodiskās ziņas. Tādējādi pēc jūsu pieprasījuma “Gelvorai” ir pienākums aktualizēt ziņas kredītu reģistrā, izslēdzot jūs no minētā reģistra.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas